Artykuł opublikowany: w kategorii: Aktualności

Gdzie kupić Oliwę z oliwek? Na co zwracać uwagę wybierając oliwę?

hiszpańska oliwa z oliwek sklep

Czym charakteryzuje się dobra oliwa z oliwek?

Gdzie kupić Oliwę z oliwek? Oliwa z oliwek spożywana regularnie poprawia funkcjonowanie naszego organizmu. Zawarte w niej składniki pozytywnie wpływają na pracę serca i zapobiegają miażdżycy. Sprawdzają się także przy dolegliwościach skórnych, czy pielęgnacji włosów. Rosnąca popularność tego zdrowego tłuszczu sprawia, że na rynku pojawiają się produkty w niższych cenach o wątpliwej jakości. Zjełczała lub uzyskiwana z wytłoczyn oliwa może mieć szkodliwy wpływ na nasz organizm. Jak się przed tym ustrzec i na co zwrócić uwagę sięgając po oliwę z oliwek?

Gdzie kupić Oliwę z oliwek?

Sprawdź kolor i konsystencję

Oliwa z oliwek uzyskiwana jest z owoców drzew, które kwitną przez cały rok. W zależności od terminu zbiorów i koloru oliwek może mieć różną kolorystykę. Jeśli spotkamy się z żółtą i zieloną barwą oliwy z oliwek z Hiszpanii czy innego miejsca, nie oznacza to, że któraś jest gorsza. Mogą mieć inny smak i aromat i nadawać się będą do innych potraw. Lepiej wystrzegać się oliwy z oliwek przewożonej w przezroczystych i nieprzyciemnionych pojemnikach.

Największym wrogiem tego tłuszczu jest bowiem słońce. Długotrwałe narażenie na promienie słoneczne i wysoką temperaturę może doprowadzić do jełczenia wyciągu. Naturalne utlenienie kwasów tłuszczowych sprawia, że zjełczała oliwa może być szkodliwa dla zdrowia. Wówczas nawet najlepsza oliwa hiszpańska będzie mieć mętny pomarańczowy kolor, a jej zapach okaże się metaliczny. Taka oliwa z oliwek nie nadaje się do spożywania w żadnej postaci.

Gdzie kupić Oliwę z oliwek?
Gdzie kupić Oliwę z oliwek?
Zastanawiasz się gdzie kupić oliwę z oliwek? Zapraszamy do naszego sklepu internetowego po oliwę hiszpańską extra virgin wysokiej jakości z terenów Hiszpanii Sierra de Cazorla

Pochodzenie i sposób tłoczenia oliwy

Na sklepowych półkach możemy spotkać opakowania oliwy z oliwek, które często znacznie różnią się od siebie ceną. Sprawdzając objętość opakowania, możemy dojść do wniosku, że nie ma różnicy między oboma produktami. Tymczasem cena sugeruje coś innego. W tym wypadku kluczowy jest kraj pochodzenia i rodzaj oliwy z oliwek.

  Popularne potrawy kuchni hiszpańskiej z oliwą

Czytając etykietę, warto zwrócić uwagę na konkretny kraj pochodzenia. Oliwa z oliwek najczęściej kojarzy się nam z kolebkami cywilizacji, czyli Grecją i Włochami. Te państwa mogą pochwalić się wielowiekowymi tradycjami i sporym eksportem oliwy, jednak nie są największym dystrybutorem. Największa ilość oliwy produkowana jest w Hiszpanii. Dzięki ogromnej konkurencji i doskonałym warunkom klimatycznym rejonu Sierra de Cazorla, warto spróbować oryginalnego smaku i aromatu hiszpańskiej oliwy.

Odmiany oliwy z oliwek

W zależności od sposobu tłoczenia możemy wyróżnić kilka odmian oliwy. Najlepszą jakość, smak i aromat ma oliwa extra virgin. Uzyskiwana jest z pierwszego tłoczenia na zimno z najwyższej jakości owoców i nie zawiera żadnych dodatków. Ma gęstą konsystencję, zielonkawy kolor i niski poziom kwasowości. Wartą uwagi jest jeszcze oliwa virgin, jednak ma nieco wyższy poziom kwasowości. Pozostałe odmiany mogą pochodzić z ponownego tłoczenia, być poddawane rafinacji albo stanowić mieszankę różnych odmian. Na takie oliwy z oliwek nie warto zwracać uwagi.

Gdzie kupić oliwę z oliwek?

Zapraszamy do naszego sklepu internetowego po oliwę hiszpańską najwyższej jakości:

Zobacz również: