Artykuł opublikowany: w kategorii: Blog Dodaj komentarz

Jak powstaje oliwa hiszpańska extra virgin?

Oliwa hiszpańska extra virgin

Oliwa hiszpańska extra virgin firmy Cazorla

Właściwości zdrowotne oliwy z oliwek znane są od dawna, a popularność tego produktu stale rośnie. Zapewne wielu konsumentów zauważyło, że nie każda oliwa z oliwek jest taka sama. Nie chodzi tu jedynie o smak, ale także o zawartość składników odżywczych. Najlepsze właściwości ma oliwa extra virgin, jednak uzyskanie jej nie jest proste. W jaki sposób powstaje oliwa hiszpańska extra virgin?

Zbiory oliwek na wysokiej jakości oliwę

Pierwszym krokiem do uzyskania wysokiej jakości oliwy jest odpowiednia uprawa owoców. W przypadku oliwy Cazorla oliwki rosną na nasłonecznionych stokach wzgórz w prowincji Juan. Dzięki zachowaniu właściwych odległości między krzewami i dobremu nawodnieniu owoce są dorodne i zdrowe. Pozwala to uzyskać lepsze zbiory, jak i osiągnąć ciekawszy smak gotowego produktu.

Dla uzyskania wysokiej jakości materiału, z którego powstanie hiszpańska oliwa z oliwek, wymagane są ręczne zbiory owoców. W ten sposób wyeliminowane zostaje ryzyko uszkodzenia oliwek podczas zbiorów mechanicznych. Owoce bez uszkodzeń i zachowane w całości dłużej pozostają świeże. To ma ogromne znaczenie dla późniejszego smaku gotowej oliwy z oliwek.

Tłoczenie hiszpańskiej oliwy z oliwek

Kolejnym etapem produkcji, który ma wpływ na smak oliwy, jest tłoczenie. Dla zachowania świeżości owoców i uzyskania oliwy extra virgin do tłoczenia powinno dojść nie później niż dobę od ich zerwania. Tylko wtedy możliwe jest zachowanie kwasowości oliwy na zalecanym niskim poziomie. W przypadku oliwy Cazorla owoce trafiają do tłoczenia już po kilku godzinach od zerwania.

Proces tłoczenia jest bardzo prosty i wręcz tradycyjny. Owoce trafiają do prasy, która wyciska z nich oliwę, a następnie z soku odwirowane zostają części stałe. W przypadku hiszpańskiej oliwy z oliwek extra virgin owoce nie są podgrzewane ani poddawane żadnym innym procesom. Oliwa Cazorla jest tłoczona na zimno, co oznacza, że temperatura procesu nie przekracza 25 stopni Celsjusza. Dzięki temu gotowy produkt zachowuje wszystkie składniki odżywcze.

Jak rozlewana jest oliwa hiszpańska?

Szybkie tłoczenie tuż po zakończeniu zbiorów nie oznacza, że oliwa musi być też ekspresowo butelkowana. Przetworzona oliwa hiszpańska przechowywana w odpowiednich warunkach zachowuje jakość przez ponad rok. Dlatego do ostatecznych opakowań produkt trafia często po kilku tygodniach. Hiszpańska oliwa z oliwek, która znajduje się w naszym sklepie, pochodzi wyłącznie z pierwszego tłoczenia. To wpływa na jej wysoką jakość i zachowanie pełnej gamy witamin oraz składników odżywczych.

Wszystko co chciałeś wiedzieć o oliwie, ale wstydziłeś się zapytać:

Kiedy oliwa jest gorzka?

Każda oliwa jest gorzka, gorycz oliwy zależy od zawartości polifenoli, a ta będzie różna w różnych odmianach oliwek, w okresie ich dojrzewania, obszarze geograficznym, klimacie etc. Największa zawartość polifenoli w oliwkach występuje we wczesnym okresie dojrzewania owocu, kiedy są one jeszcze zielone a wraz z ich dojrzewaniem zawartość ta się zmniejsza.

Kiedy oliwa jest zepsuta?

Oliwę zepsutą, taką, która utraciła swoje właściwości poprzez utlenienie, ekspozycję na słońce czy wysoką temperaturę poznamy po jej sztucznym, nienaturalnym żółtym kolorze, dodatkowo będzie można wyczuć zapach zbliżony do zapachu farby, lakieru czy rozpuszczalnika. Taka oliwa nie będzie się nadawała do spożycia na surowo, co najwyżej do smażenia.

Dlaczego oliwa mętnieje?

Oliwa przechowywana w lodówce pod wpływem niskiej temperatury gęstnieje, mętnieje, wytrąca osad i się krystalizuje, jest to naturalny proces i nie wpływa on na właściwości chemiczne i zdrowotne oliwy. Po pozostawieniu opakowania w temperaturze pokojowej oliwa wraca do swojego pierwotnego stanu, gęstości i przejrzystości.

Dodaj komentarz