Artykuł opublikowany: w kategorii: Aktualności, korzyści zdrowotne, Kuchnia Hiszpańska, Oliwa hiszpańska, Wartości odżywcze oliwy Dodaj komentarz

Właściwości i korzyści zdrowotne oliwy z oliwek

Właściwości i korzyści zdrowotne oliwy z oliwek. Tłuszcze są przedmiotem wielu badań naukowych i opracowań. Doskonale wiemy, że są one potrzebne dla zdrowia każdego człowieka, jednak istnieje wiele kwestii spornych dotyczących tego, który jest najlepszy. Wśród tłuszczy roślinny zdrowych dla organizmu człowieka już do dawna wskazuje się oliwę z oliwek. Jakie są jej właściwości i korzyści zdrowotne z jej stosowania? O tym będzie nasz artykuł.

Właściwości oliwy z oliwek

Oliwa z oliwek to bardzo zdrowy tłuszcz, który pozytywnie wpływa na cały organizm człowieka. Wszystko przez wysoką zawartość jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli omega-3 i omega-6. To właśnie wysoka zawartość kwasów sprawia, że oliwa spożywana regularnie działa pozytywnie na zdrowie. Dba o regulowanie poziomu złego cholesterolu we krwi, chroni serce przed zawałem, udarem i nadciśnieniem oraz zapobiega rozwojowi miażdżycy i zakrzepicy. Dodatkowo polecana jest dla osób borykających się z problemami układu pokarmowego np. zaparciami, wrzodami czy kamicą żółciową.

Oliwa z oliwek zawiera w swoim składzie kwas oleinowy, który pozwala walczyć z astmą i alergią. Oprócz tego znajdziemy w niej wiele naturalnych przeciwutleniaczy, działających przeciwzapalnie, chroniących przed nowotworami, gromadzeniem się toksyn. Jej przyjmowanie zalecane jest osobom, które cierpią na schorzenia układu sercowo-naczyniowego lub są narażone na występowanie takich chorób, chcą wzmocnić swój mózg oraz zapobiec cukrzycy typu 2, gdyż oliwa z oliwek usprawnia metabolizm glukozy, zwiększając przy tym wrażliwość insuliny.

Oliwa z oliwek – wysoka zawartość witamin i przeciwutleniaczy

Oliwa z oliwek wyróżnia się wysoką zawartością kwasów omega, a także naturalnych antyoksydantów, steroli, beta-karotenu i fosfolipidów. Znajdziemy w niej także:

  • witaminę A, która buduje odporność, zapewnia prawidłowy rozwój kości, zębów i oczu;
  • witaminę E, czyli silny przeciwutleniacz, który chroni organizm przed wolnymi rodnikami i toksynami;
  • witaminę D, dzięki której można budować doskonałą odporność. Dba o prawidłowy rozwój zębów i kości, a także gospodarkę wapniowo-fosforanową;
  • witaminę K, która uszczelnia naczynia krwionośne, dba o prawidłową krzepliwość krwi.
  Oliwa z oliwek do przetworów - przedłuża trwałość, zachowuje pełnię smaku

To nie wszystko, oliwa z oliwek zawiera również witaminę C oraz witaminy z grupy B. Dodatkowo to również wysoka zawartość potasu, magnezu i fosforu. Dzięki temu możemy stwierdzić, że jest to niezwykle zdrowy dla organizmu człowieka tłuszcz. Regularne spożywanie oliwy z oliwek może wpłynąć pozytywnie na działanie wielu układów i narządów ciała człowieka.

Korzyści zdrowotne z zastosowania oliwy z oliwek

Oliwa z oliwek jest tłuszczem wskazanym dla zdrowia serca, mózgu, układu oddechowego i immunologicznego. Wiele badań naukowych wskazuje, że wysokie spożycie oliwy z oliwek zmniejsza ryzyko udaru, zawału, chorób serca, demencji, chorób układu nerwowego, Alzheimera czy miażdżycy. Warto wiedzieć, że oliwa z oliwek jest podstawą diety śródziemnomorskiej, która rewelacyjnie oddziałuje na zdrowie. Dobrze jest zastąpić nią inne tłuszcze zwierzęce, gdyż oliwa z oliwek szybko podnosi poziom dobrego cholesterolu HDL, obniżając zły cholesterol LDL. Jej stosowanie wskazane jest także dla wszystkich osób, które dbają o linie. Zdrowe tłuszcze wspierają pracę metabolizmu i pozwalają przyśpieszyć proces odchudzania i usprawnić trawienie, stąd szybsze efekty w postaci utraty zbędnych kilogramów.

Jak wybrać dobrą oliwę z oliwek?

Na rynku znajdziemy wiele produktów, które różnią się od siebie smakiem, zapachem oraz jakością. Warto wybierać produkty z pierwszego tłoczenia, bez konserwantów, barwników i sztucznych dodatków. Wysokiej jakości oliwę z oliwek, która pochodzi o sprawdzonego i renomowanego producenta można kupić na stronie https://www.oliwacazorla.pl/. Jakość oliwy potwierdzona jest licznymi nagrodami wręczanymi na targach branżowych. Bogaty skład oliwy, jej doskonały smak i aromat dodadzą smaku wielu potrawom oraz wpłyną pozytywnie na zdrowie.

Dodaj komentarz