Pytania i odpowiedzi na temat oliwy hiszpańskiej

Dlaczego kwasowość oliwy nie jest podana na etykiecie?

Z racji tego, że mamy do czynienia z naturalnym produktem, którego dokładne właściwości zależą od dnia, pogody, daty rozlewu do butelek kwasowość finalnie zabutekowanej oliwy będzie się zmieniać. Z tego powodu producenci nie wskazują dokładnej wartości kwasowości, gdyż ta określana jest przez laboratorium tuż przed rozpoczęciem butelkowania i będzie się różnić, choćby o 0,01 porównując tę samą oliwę wytłoczoną w odstępie tygodnia czasu.

Dowiedz się więcej o tym jak wygląda etykieta butelki i jakie informacje się na niej znajdują

hiszpańska oliwa z oliwek sklep

Jaki jest okres zbiorów oliwek?

Nie ma jednej daty dla wszystkich rodzajów oliwek i rejonów upraw. W naszym przypadku w Ziemii Cazorla w Jaen okres zbiorów zielonych, niedojrzałych oliwek do tłoczenia oliw Gran Seleccion to połowa października. Dla oliwek dojrzałych zbiory rozpoczynają się w listopadzie w przypadku oliwek Picual i trwają do lutego a nawet i marca. W przypadku oliwek Royal czas ten jest krótszy i rozpoczyna się w połowie grudnia i trwa około miesiąca. Powyższe daty są zmienne i zależą od sezonu, pogody, ilości opadów, etc.

W jaki sposób zbierane są oliwki w naszych gajach oliwnych?

Z racji górzystego ukształtowania terenu Ziemii Cazorla ciężko o automatyzację procesu zbiorów. Stąd też od lat wykorzystuje się ręczne zbiory w naszych gajach oliwnych.

hiszpańska oliwa z oliwek sklep

Jaki rodzaj upraw stosowany jest w Cazorli?

Jest to uprawa tradycyjna (cultivo tradicional), które charakteryzuje się zachowaniem dużych odległości między drzewami w rzędzie i między rzędami. Odległości te wynoszą 10m w każdą stronę, gdzie zwykle w uprawach na płaskich powierzchniach odległości te wynoszą 7m między drzewami w rzędzie i 5m między rzędami.

Jaki jest czas oczekiwania na paczkę kupując produkty Cazorla przez internet?

Pomimo znacznej odległości pomiędzy hiszpańską Cazorlą i Polską czas ten został skrócony do minimum i wynosi on 2 dni robocze, a to dzięki naszemu magazynowi na terenie Polski, z którego realizujemy wysyłki na terenie Polski.

Jakie są możliwości dostawy?

Zwykle zlecamy wysyłki firmie kurierskiej GLS. Istnieje też możliwość dostawy do paczkomatu In-Post oraz dostawy Kurierem Poczty Polskiej. Odbiór osobisty możliwy w naszym magazynie w Zielonej Górze po wcześniejszym umówieniu. Więcej o dostawach i płatnościach.

W jaki sposób pakowana jest oliwa? Czy butelka nie ulegnie zniszczeniu w transporcie?

Zarówno puszki jak i szklane butelki owijane są folią bąbelkową. Szklane butelki dodatkowo pakowane są w opakowania wykrojnikowe dedykowane do transportu butelek. Te zaś trafiają do większego opakowania zbiorczego i zabezpieczane są folią stretch z zewnątrz.

hiszpańska oliwa z oliwek sklep

Czy dostarczacie oliwę do restauracji/sklepów/hurtowni?

Tak, prowadzimy sprzedaż B2B poprzez importerów, lokalnych dystrybutorów oraz sklepy detaliczne. Jeśli jesteś zainteresowany zakupem naszych produktów do Twojego sklepu/restauracji/hotelu/hurtowni a może jesteś importerem i interesuje Cię wprowadzenie naszych oliw do Twojej oferty, skontaktuj się z nami i przygotujemy dla Ciebie konkretną ofertę. Więcej informacji znajdziesz tutaj – kliknij by przejść na nową podstronę.

W jaki sposób przechowywać oliwę po otwarciu?

Napoczęta butelka/puszka oliwy z oliwek extra virgin powinna być przechowywana w temperaturze pokojowej, najlepiej z dala od nadmiaru światła słonecznego.
Oliwa przechowywana w lodówce podlega krystalizacji (przemiana fizyczna), która w żaden sposób nie powoduje utraty jej właściwości. Krystalizacja spowoduje zmętnienie oliwy i sprawi trudności przy nalewaniu. Po wyciągnięciu z lodówki po niedługim czasie wróci do swojej pierwotnej konsystencji i klarowności.
Natomiast napoczęta oliwa pozostawiona na długi okres czasu utleni się, pozbawiona zostanie swoich właściwości, smaku i zapachu.

Jaka jest data ważności oliwy i od kiedy jest liczona?

Ze względu na sezonowość zbiorów i tłoczenia oliwy z oliwek extra virgin system ten jest jednakowy dla wszystkich tłoczni. W tym sektorze w krótkim czasie zbierane są olbrzymie ilości oliwek, które muszą zostać dostarczone do tłoczni w czasie nie dłuższym niż kilka godzin, co powoduje, że każdego dnia w sezonie zbiorów tłoczone są dziesiątki ton oliwy, które trafiają do zbiorników (w naszym przypadku o pojemnościach 50 ton oraz 200 ton), lecz żadna tłocznia nie ma zdolności do zabutelkowania wytłoczonej oliwy w tym samym czasie. Szczelnie zamknięta w zbiornikach oliwa czeka na swoją kolej butelkowania. I to właśnie w momencie butelkowania ustala się datę przydatności do spożycia. Dla świeżej oliwy data ta będzie dłuższa niż dla oliwy, która została wytłoczona kilka miesięcy wcześniej.