Artykuł opublikowany: w kategorii: Blog Dodaj komentarz

Jak degustować oliwę hiszpańską

jak degustować oliwę hiszpańską poradnik

Właściwości zdrowotne oliwy z oliwek znane są powszechnie. Oliwa zawiera zdrowe tłuszcze roślinne, przeciwutleniacze, a także jest pomocna przy walce z przeziębieniem czy drobnymi infekcjami. Coraz więcej osób interesuje się naturalnymi oliwami z oliwek, dlatego na rynku można znaleźć spory wybór tego dodatku. Niestety nie wszystkie oliwy z oliwek zasługują na to, by określić je jako naturalne i zdrowe produkty. Jak degustować i samodzielnie rozpoznać, czy oliwa z oliwek warta jest naszej uwagi?

Zapraszamy do zapoznania się z wideo, które nagrała dla nas Jolanta Kleser.

Jak testuje się oliwę z oliwek w tłoczni Cazorla?

Tłocznia Cazorla to miejsce położone w Hiszpanii w andaluzyjskim regionie Jaen. Tłoczy się tu oliwę z oliwek uprawianą na obszarze Parku Naturalnego Ziemi Cazorla. Owoce uprawiane są w ekologiczny sposób, zbierane ręcznie i tłoczone natychmiast po zbiorze. Dzięki temu uzyskuje się najwyższej jakości oliwę z oliwek extra virgin o niezwykłym smaku i aromacie.

Jednak nawet najwyższej jakości produkty i doskonale przygotowane procedury nie są gwarancją, że hiszpańska oliwa z oliwek będzie produktem najwyższej jakości. Dlatego każda partia produkcyjna codziennie badana jest przez niezależnych testerów. To oni bez porozumienia ze sobą, wydają niezależną opinię dotyczącą jakości, aromatu i smaku oliwy z oliwek extra virgin.

Poza oceną sensoryczną oliwy z oliwek tłocznia Cazorla prowadzi także chemiczne badanie oliwy extra virgin. Sprawdzana jest wówczas głównie jej kwasowość i to, czy nie zawiera środków chemicznych pozostałych po niewłaściwym nawożeniu. Te czynniki nie są wyczuwalne nawet dla wytrawnych degustatorów, jednak badanie daje gwarancję, że do klienta dotrze w pełni naturalna i wartościowa oliwa extra virgin.

Samodzielne testowanie oliwy extra virgin

Sposób testowania hiszpańskiej oliwy z oliwek w warunkach laboratoryjnych, które przeprowadzają profesjonalni testerzy, nie jest tajemnicą. Kilka prostych zasad pozwoli samodzielnie ocenić jakość dostępnej oliwy z oliwek. Wystarczy wlać produkt do nieprzezroczystego naczynia, które ukryje przed nami jej kolor (na górnym zdjęciu widać przykład takiego naczynia – zdjęcie pochodzi właśnie z tłoczni Cazorla). Dzięki temu ocenie będziemy poddawać jedynie smak i aromat oliwy z oliwek.

Szklane naczynie ogrzewamy ciepłem dłoni, co pozwala uwolnić aromat oliwy extra virgin. Mocno wyczuwalne nuty owocowe i bogaty bukiet aromatów określają oliwę z oliwek o najwyższej jakości. Następnie przechodzimy do degustacji smaku hiszpańskiej oliwy. Niewielką ilość płynu należy językiem rozprowadzić po całej jamie ustnej, żeby poczuć ją wszystkimi kubkami smakowymi. Potem zasysamy przez zęby odrobinę powietrza i dopiero połykamy oliwę z oliwek.

O wysokiej jakości produktu świadczy to, że oliwa z oliwek drapie w gardło tuż po przełknięciu. Choć dla nieprzyzwyczajonych osób może być to nieprzyjemne, świadczy o wysokiej zawartości antyoksydantów zwłaszcza w oliwie z zielonych oliwek. Ostry smak sprawdza się również w sytuacjach, kiedy oliwy z oliwek hiszpańskich będziemy używać jako dodatków do potraw.

Kilka ważnych pytań na koniec

Co to jest degustacja?

W przypadku oliwy, degustacja to smakowanie oliwy mające na celu rozróżnienie walorów smakowych i zapachowych różnych oliw, podobnie jak z winami.

Jaka jest różnica między degustacją a testowaniem oliwy?

Testowanie oliwy to sprawdzenie właściwości organoleptycznych (smakowych i zapachowych) oliwy, czy klasyfikuje się jako extra virgin.
Test jest swego rodzaju degustacją, a degustacja swego rodzaju testem. Degustować oliwę może każdy, ale niekoniecznie każdy będzie w stanie wyczuć defekty degustowanej oliwy.

Dodaj komentarz