Artykuł opublikowany: w kategorii: Aktualności Dodaj komentarz

Wpływ oliwy z oliwek na nasze zdrowie?

oliwa hiszpańska extra virgin Sierra de Cazorla

Wpływ oliwy z oliwek na nasze zdrowie? Właściwości oliwy z oliwek. Oliwa z oliwek to bardzo ważny składnik codziennej diety. Bogata jest w witaminy z grup A, D, E oraz K i jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, omega-3 i omega-6. W świadomej dietetyce zastępuje się nią olej. Oliwa z oliwek w organizmie człowieka ma duży wpływ na zdrowie:

  • Reguluje procesy trawienne
  • Oczyszcza organizm z toksyn
  • Spowalnia procesy starzenia
  • Wspomaga leczenie miażdżycy, kamicy żółciowej, zaparć czy wrzodów żołądka
  • Przyspiesza metabolizm, jednocześnie ograniczając apetyt
  • U dzieci wspomaga wzrost organizmu i budowę kostno-szkieletową

Oliwa z oliwek – produkt na odchudzanie?

Wielu dietetyków poleca stosowanie oliwy z oliwek na odchudzanie. Oczywiście można wykorzystać właściwości oliwy w ten sposób. Patrząc na to, że oliwa zapewnia wiele składników odżywczych w diecie, jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, przyspiesza metabolizm jednocześnie ograniczając apetyt – jest naprawdę skuteczna. Nie należy jednak traktować oliwy jako specjalnego produktu tylko na odchudzanie. Jest to przede wszystkim ważny aspekt smakowy wielu potraw, źródło witamin z grup A, D, E oraz K i produkt świetnie oczyszczający organizm z toksyn.

Oliwa z oliwek do smażenia – fakty i mity

Przeciwnicy oliwy z oliwek twierdzą, że nie nadaje się do smażenia. Zwolennicy zaś przywołują przede wszystkim jej atuty – zawartość witamin, oczyszczanie organizmu czy spowolnienie procesów starzenia. Oczywiście prawda jak zwykle – leży po środku. Niektóre oliwy rzeczywiście nie nadają się do smażenia i mogą prowadzić do przypalenia potraw a nawet do uwalniania szkodliwych substancji przy spalaniu. Jednak dobrze dobrana oliwa do smażenia osiąga tak zwaną temperaturę dymienia dopiero przy 210 stopniach Celsjusza – porównując to z masłem (110 stopni Celsjusza) i olejem rzepakowym (około 205 stopni Celsjusza) jest to naprawdę dobry wynik. Oprócz zawartości witamin, kwasów omega, oczyszczaniu z toksyn czy spowolnienia procesów starzenia, należy dodatkowo pamiętać o aspektach smakowych oliwy z oliwek, które są doceniane przez wiele osób.

  10 zastosowań oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia na zimno

Zastosowanie oliwy z oliwek

Oliwa z oliwek najczęściej jest spożywana na surowo. Stanowi idealny dodatek do sałatek (np. greckiej), ale jest coraz więcej osób, które spożywają łyżkę lub dwie oliwy od razu po przebudzeniu. Takie rozwiązanie pozwala wykorzystać w pełni prozdrowotne właściwości oliwy, gdyż przyswajalność witamin i składników odżywczych na czczo jest największa. Dodatkowo oliwa z oliwek na czczo dba o naturalne oczyszczenie organizmu z toksyn, przyspiesza metabolizm i ogranicza apetyt, więc jest idealna dla osób na diecie odchudzającej.

Dla wielu osób różne rodzaje oliwy z oliwek stanowią kluczowy aspekt smakowy wielu potraw. Sałatka grecka czy ser kozi z hiszpańską oliwą z oliwek to dla wielu obowiązkowe połączenie. Podobnie jak delikatny dodatek oliwy Gran Seleccion do hummusu, który to zestaw stanowi aromatyczny dip do surowych warzyw.

Nie należy zapominać oczywiście o oliwie do smażenia. Tutaj należy być jednak uważnym, gdyż nie każda oliwa nadaje się do smażenia w wysokiej temperaturze. Wybór delikatnej oliwy z wczesnych zbiorów Gran Seleccion do smażenia spowoduje prawie natychmiastowe przypalenie się dania i utratę większości składników odżywczych. Do smażenia znacznie lepiej nada się oliwa extra virgin.

Zapoznaj się z naszą ofertą

Poznaj nasze oliwy uniwersalne, do gotowania oraz podawania na surowo. Znajdziesz u nas również ocen winny hiszpański, oliwki hiszpańskie i gotowe zestawy, które idealnie nadają się na prezent. Wybierając nasze produkty, znasz dokładną odmianę i od razu otrzymujesz gotowe propozycje wykorzystania. To bardzo ważne, bo na przykład hiszpańska Oliwa Gran Seleccion to najdelikatniejsza oliwa z wczesnych zbiorów, którą stosuje się wyłącznie do potraw surowych, zaś oliwa z oliwek extra virgin nadaje się do smażenia i gotowania. Nieodpowiedni wybór może doprowadzić np. do szybkiego przypalania potraw smażonych. Dlatego wykorzystaj nasze doświadczenie i profesjonalnie opracowane produkty do swoich dań.

  Jak powstaje oliwa hiszpańska extra virgin?

Zobacz również:

Dodaj komentarz