Artykuł opublikowany: w kategorii: Aktualności Dodaj komentarz

10 zastosowań oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia na zimno

Hiszpańska oliwa z oliwek w odmianie Picual i Royal

10 zastosowań oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia na zimno. Oliwa z oliwek z pierwszego tłocznia na zimno jest znana z wielu właściwości nie tylko kulinarnych, ale również leczniczych. Dzięki tłoczeniu na zimno uzyskujemy czysty sok z oliwek, który zawiera pełnie smaku i aromatu. Od wielu wieków oliwa była stosowana zarówno w kuchni, jak i również w wielu innych czasami zadziwiających celach. Przyjrzyjmy się, jakie są zastosowania oliwy z oliwek wyciskanej na zimno.

Oliwa z oliwek jako środek w domowych zabiegach kosmetycznych

Oliwa z oliwek jest popularnym środkiem pielęgnacyjnym, wcieranie oliwy w skórę pomoże zachować ją w dobrej kondycji. Obecnie oliwa jest jednym z najczęściej stosowanych składników środków pielęgnacyjnych takich jak kremy, mydła, odżywki do włosów. Dzięki działaniu antyoksydacyjnemu zneutralizuje wolne rodniki i zapobiega utlenianiu. Możemy również zastosować oliwę jako olej do kąpieli, pozwoli to na nawilżenie skóry. Dzięki swoim właściwościom oliwa z oliwek może zostać użyta jako środek łagodzący podrażnienia po goleniu zarówno u mężczyzn, jak i kobiet.

Odżywka do włosów i paznokci z oliwy z oliwek tłoczonej na zimno

Nie tylko skórę można pielęgnować za pomocą oliwy z oliwek. Idealnie sprawdzi się również jako środek do pielęgnacji włosów i paznokci. Wtarcie oliwy we włosy nada im połysk i pomoże zachować pełną elastyczność. Dzięki zastosowaniu oliwy z oliwek zapobiegniemy również łamaniu się włosów, ma to szczególne znaczenie, jeśli nasze włosy podatne są na wysuszanie. Oliwa pomaga również na regeneracje paznokci, kąpiel paznokci w oliwie znacząc wzmocni płytkę paznokcia i pomoże nawilżyć skórę wokół.

Oliwa z oliwek tłoczona na zimno w kuchni

Oliwa jest nieodłącznym elementem sosów i sałatek. Dzięki swojemu niepowtarzalnemu smakowi jest niezbędnym elementem kuchni śródziemnomorskiej. Możemy śmiało użyć oliwy zarówno na zimno jako element sosów, jak i również do smażenia. Szczególnie polecana jest oliwa z oliwek pierwszego tłoczenia na zimno, ten rodzaj oliwy charakteryzuje się zachowaniem pełni smaku i aromatu pozyskanego w całości z oliwek pierwszego tłoczenia.

  Hiszpańska oliwa z oliwek, jak wybrać dobrą?

Działania medyczne oliwy z oliwek

Od czasów starożytnych oliwa była wykorzystywana do zabiegów medycznych. Dzięki swoim właściwością była używana do opatrywania ran i oparzeń. Obecnie oliwa z oliwek jest jednym z głównych składników diety śródziemnomorskiej, która uważana jest za jedną z najzdrowszych na świecie. Dietę śródziemnomorską zaleca się w przypadku chorób serca i układu krążenia.

Masaż z wykorzystaniem oliwy z oliwek

Obecnie często stosuje się oliwę z oliwek jako olej do masażu. Podgrzana oliwa z oliwek wymieszana z olejkami eterycznymi działa kojąco na ciało a jej aromat działa kojąco i odprężająco. Dodatkowo właściwości zdrowotne oliwy sprawiają, że masaż to nie tylko przyjemność, ale również zabieg poprawiający stan naszej skóry.

Czyszczenie galanterii skórzanej przy pomocy oliwy tłoczonej na zimno.

Nie tylko nasza skóra może być pielęgnowana za pomocą oliwy z oliwek. Wszelkiego rodzaju wyroby skórzane również mogą być konserwowane za pomocą oliwy. Dzięki wtarciu oliwy w skórę odzyska ona swój połysk i pozostanie odpowiednio nawilżona. Należy jednak pamiętać, że oliwa z oliwek może zmienić barwę skóry, przez co zalecana jest głównie do jej ciemnych odcieni.

Konserwacja mebli drewnianych przy pomocy oliwy z oliwek.

Meble drewniane wymagają regularnego olejowania celem konserwacji. Użycie oliwy z oliwek zmieszanej z cytryną nada meblom połysk i zapobiegnie wysuszeniu drewna. Jest to ekologiczna i przyjazna środowisku alternatywa dla chemicznych środków pielęgnacyjnych.

Oliwa z oliwek w leczeniu chorób serca

Warto zwrócić uwagę na efektywność oliwy w leczeniu chorób serca i nadciśnienia. Oliwa zawiera dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, których działanie znacząco poprawia kondycje organizmu. Osobą borykające się z nadciśnieniem bądź chorobą serca zaleca się spożywanie jednej łyżki oliwy z oliwek dziennie.

Środek do konserwacji żywności

Oliwa jest również środkiem stosowanym do konserwacji żywności. Często przy pomocy oliwy marynuje się warzywa podczas przygotowywania przetworów. Jest to szczególnie popularne w Hiszpanii, gdzie przygotowując marynatę, dodaje się do oliwy przyprawy i zioła celem nadania odpowiedniego smaku. Oliwa świetnie konserwuje żywność, jednocześnie nadając jej niepowtarzalny smak. Najczęściej do marynowania przetworów używa się najwyższej jakość oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia na zimno, stosując ten rodzaj oliwy mamy gwarancje najwyższej jakość przetworów, które zachowają swój smak na lata.

  Co to jest rafinacja oliwy?

Zobacz również:

Dodaj komentarz