Artykuł opublikowany: w kategorii: Blog Dodaj komentarz

Hiszpańska oliwa – płynne złoto

Oliwa z oliwek Cazorla

Hiszpańska oliwa z oliwek Cazorla, naturalny produkt z dziewiczej ziemi

Oliwa z oliwek Cazorla to wielowiekowa tradycja. Już starożytne ludy basenu Morza Śródziemnego doceniały właściwości wyciągu z oliwek. Oliwa wykorzystywana była nie tylko w celach spożywczych, ale także użytkowych. Od tysiącleci znane są również zastosowania w kosmetyce i pielęgnacji skóry. Nic dziwnego, że przez starożytnych oliwa nazwana została płynnym złotem. Dziś również jest produktem, który stanowi jedną z wizytówek i najcenniejszych bogactw naturalnych Hiszpanii.

Ekologiczna produkcja oliwy w regionie Parku Narodowego Sierra de Cazorla

Zdrowa żywność produkowana w ekologicznych uprawach staje się coraz bardziej popularna. Ponad połowa europejskich produktów z ekologicznych upraw pochodzi właśnie z Hiszpanii, a oliwa z oliwek stanowi jej spory procent. Mieszkańcy Hiszpanii większość tego typu wyrobów przeznaczają na eksport, jednak w przypadku oliwy chętnie sami z niej korzystają. Zazwyczaj wybierają właśnie tę, pochodzącą z najczystszych terenów.

Oliwa z oliwek Cazorla to regionalna specjalność.W rejonie Jaen można znaleźć wiele miast, których budżet w sporej mierze opiera się na sprzedaży oliwy. Duża popularność czystego i ekologicznego produktu sprawia, że do budżetu z tego tytułu wpływają spore kwoty. Na wysokiej jakości hiszpańskiej oliwie często próbują zarobić także inne państwa. Częstym procederem jest zakup oliwy przez włoskie firmy, które butelkują ją w swoim kraju. Butelki celowo etykietowane są w ten sposób, aby konsument miał wrażenie, że kupuje produkt włoski. Warto więc sięgać po sprawdzoną hiszpańską oliwę Cazorla, która posiada certyfikaty dokumentujące jej pochodzenie.

Rejon Jaen to turystyczny raj z gajami oliwnymi, centrum produkcji najlepszej oliwy z oliwek

Rejon Jaen, a szczególnie obszar Parku Narodowego Sierra de Cazorla, Segura i Las Villas to jeden z najbardziej popularnych turystycznie obszarów Hiszpanii. Co ciekawe, z reguły odwiedzają go rodowici mieszkańcy Półwyspu Iberyjskiego, pozostawiając zagranicznym turystom wybrzeże i stolicę kraju. Co takiego przyciąga tysiące turystów w stronę tego rezerwatu?

Niewątpliwie piękna przyroda, mieszająca się z obiektami historycznymi to największe atrakcje tego miejsca. Jednak sporo osób wybiera te tereny dla odwiedzenia ekologicznych upraw oliwek. Już podczas podróży przez Jaen krajobraz przepełniają równe rzędy krzewów oliwnych, a gaje oliwne całkowicie dominują okolicę. Część pensjonatów i hacjend proponuje noclegi w otoczeniu gajów oliwnych. Możliwość poznania całego procesu produkcji oliwy i sprawdzenia u źródła skąd pochodzi hiszpańska oliwa, przyciąga także pasjonatów płynnego złota z innych obszarów europy.

Dodaj komentarz