Artykuł opublikowany: w kategorii: Blog Dodaj komentarz

Oliwa z oliwek w kuchni hiszpańskiej

Kuchnia andaluzyjska z dodatkiem oliwy hiszpańskiej

Oliwa w kuchni hiszpańskiej to jeden ze składników posiłków typowych dla tego regionu świata. Hiszpania jest największym producentem oliwy na świecie i prawie połowa całej globalnej produkcji pochodzi z tego kraju. Kojarzone z tym wyrobem Włochy mogą pochwalić się dwukrotnie mniejszą ilością wytłoczonej oliwy. Choć zdecydowana większość produkcji trafia na eksport, oliwa z oliwek znalazła też pewne miejsce w hiszpańskiej kuchni. Gdzie można ją znaleźć i do jakich potraw najczęściej jest dodawana? Zapraszamy do podróży po kuchni hiszpańskiej śladem oliwy z oliwek.

Spożycie oliwy w Hiszpanii

Oliwa z oliwek należy do najzdrowszych tłuszczów roślinnych. Jej zdrowotne właściwości poznali już starożytni Grecy czy Rzymianie. Wpływ na rozwój upraw oliwek mieli także Fenicjanie, którzy przed trzema tysiącami lat założyli pierwsze gaje oliwne na terenie Andaluzji. Na podstawie przeprowadzanych obecnie badań stwierdzono, że oliwa z oliwek chroni przed większością chorób cywilizacyjnych, jak nadciśnienie, miażdżyca, czy zmiany nowotworowe. Wpływa to bezpośrednio na długowieczność rdzennych mieszkańców basenu Morza Śródziemnego.

Statystyczny Hiszpan rocznie spożywa około dziesięciu litrów oliwy. Taki wynik plasuje ten naród w ścisłej światowej czołówce. Zatem trudno się dziwić, że hiszpańska oliwa z oliwek znalazła stałe miejsce w kuchni mieszkańców Półwyspu Iberyjskiego. Dodawana jest niemal do wszystkich potraw składających się z mięsa, ryb, czy do sałatek owocowych i warzywnych. Często oliwa jest spożywana jedynie z pieczywem, co uznawane jest za ulubioną przekąskę większości mieszkańców Hiszpanii. 

Kuchnia andaluzyjska

Hiszpania jest zróżnicowanym kulturowo państwem, na co wpływ miała jego burzliwa historia. Jednak niemal w każdym rejonie hiszpańska oliwa z oliwek uznawana jest za najpopularniejszy i najchętniej spożywany tłuszcz. Szczególnie ciekawa jest dieta opierająca się na hiszpańskiej oliwie w rejonie dobrze znanym z jej produkcji, czyli Andaluzji.

Kuchnia andaluzyjska opiera się na diecie śródziemnomorskiej, która została ukształtowana przez obce wpływy. Większość potraw wykształciła się w czasie panowania na tych terenach wielkich miłośników oliwy, czyli Rzymian i narodów arabskich. Oliwa z oliwek bardzo często występuje w połączeniu z owocami, czy migdałami, a także charakterystycznym szafranem. Opiera się na produktach z gór połączonych z owocami morza. Dodawana jest do bardzo popularnych sosów słodkich i pikantnych, które dominują w tym rejonie. Oliwa hiszpańska jest też jednym ze składników mających wpływ na wyjątkowy smak gazpacho, słynnej zupy na zimno. 

Ważne pytania o oliwę z oliwek

Jak doprawić oliwę

Oliwa jest świetnym wzmacniaczem smaku, dobrej jakości oliwa posiada swój charakter i intensywny aromat, stąd przyprawianie dań dobrą oliwą nie wymaga jej modyfikacji. Oliwa nadaje się do doprawienia praktycznie każdego dania, od surowych pomidorów poprzez gęste zupy (typu puree), kremy, sosy, jako podstawa do gotowania, smażenia czy też do pieczenia słodkich wypieków.

Jak przechowywać oliwę

Oliwa nie jest podatna na promieniowanie słoneczne i podwyższone temperatury, stąd też zaleca się przechowywanie oliwy w miejscu bez bezpośredniego dostępu promieni słonecznych. Należy pamiętać, że po otwarciu butelki/puszki oliwa mając dostęp do powietrza zaczyna się powoli utleniać. Proces ten jest niewyczuwalny przy standardowym użytkowaniu, jednak pozostawiając małą ilość oliwy w butelce na długi czas możemy wyczuć, że oliwa ta utraciła swój aromat i intensywność. Oliwa utleniona to wciąż olej, który można wykorzystać do smażenia.

Jaka oliwa do smażenia

Odporność oliwy na wysokie temperatury związana jest ściśle z zawartością polifenoli (naturalnych przeciwutleniaczy), a ich zawartość w owocu oliwki maleje wraz z czasem dojrzewania owowcu na drzewie, stąd najwyższą zawartość polifenoli mają oliwy zielone wytłoczone z niedojrzałych oliwek i to właśnie one mają najwyższą odporność na wysokie temperatury. Mówimy tutaj o różnicach kilku stopni Celsjusza przy temperaturach ok 165 st.C, które w domowej kuchni rzadko kiedy są osiągane podczas smażenia. Wybierając spośród oliw dojrzałych najlepiej do smażenia wybrać tę, która pozostawia najintensywniejszy posmak w gadle po jej spożyciu na surowo. Cierpkość oliwy związana jest z zawartością przeciwutleniaczy i wpływa na jej odporność. W naszym przypadku wybierając oliwę z dojrzałych oliwek do smażenia będzie to zdecydowanie Picual.

Zapraszamy na zakupy po wysokiej jakości produkty hiszpańskie

Dodaj komentarz