Artykuł opublikowany: w kategorii: Aktualności

Hiszpańska oliwa Cazorla – do czego wykorzystać jej odmiany?

oliwa hiszpańska sklep internetowy Sierra de Cazorla

Hiszpańska oliwa Cazorla  – do czego stosować?

Hiszpańska oliwa Cazorla to jeden ze skarbów kuchni śródziemnomorskiej. Choć stosowana jest nie tylko do uzupełniania potraw, w kuchni znalazła dla siebie najważniejsze miejsce. Oryginalna hiszpańska oliwa pochodząca z rejonu Sierra de Cazorla uprawiana jest na obrzeżach jednego z największych chronionych parków krajobrazowych w Europie. Te naturalne i czyste rejony w połączeniu ze słoneczną pogodą stają się dobrym miejscem dla uprawiania wysokiej jakości oliwek. 

Właśnie z tego rejonu Hiszpanii pochodzą oliwy z oliwek extra virgin Cazorla. Każda z odmian ma nieco inne właściwości i walory smakowe. Zatem do czego wykorzystać poszczególne ich odmiany?

Oliwa z oliwek Cazorla Picual

Jeśli dopiero zaczynamy odkrywanie zalet oliwy z oliwek, właśnie ta odmiana jest dobra na początek. Cechuje się przede wszystkim niezwykłą uniwersalnością. Nadaje się do spożywania na surowo w towarzystwie dań i sałatek. Można stosować ją także do smażenia, pieczenia, a także duszenia potraw. Początkujący amatorzy oliwy z tą odmianą mogą pozwolić sobie na różne eksperymenty kulinarne.

Hiszpańska oliwa Cazorla Picual ma także głęboki i wyrazisty aromat. W jej smaku wyczuwalna jest głębia mieszającej się delikatnej goryczki i ostrości. Taka kompozycja będzie świetnie pasowała do gulaszów, a także dań rybnych.

Zapraszamy do zapoznania się z ofertą premium oliwy hiszpańskiej w naszym sklepie internetowym:

Oliwa z oliwek Gran Selección

Spośród wszystkich odmian oliw Cazorla, jedynie Gran Selección pochodzi z zielonych oliwek. Mniej dojrzałe owoce zbierane są podczas jesiennych zbiorów, a uzyskiwana z nich oliwa ma charakterystyczny zielony kolor. Ta odmiana zawiera też największą ilość przeciwutleniaczy i jest bogatym źródłem witamin.

  5 prezentów dla miłośnika kuchni hiszpańskiej

Mocny kolor oliwy połączony jest z delikatnym owocowym aromatem i smakiem. Ta odmiana oliwy nadaje się do ożywiania i wzbogacania sałatek oraz innych potraw. Nie nadaje się z kolei do gotowania, czy smażenie. Taki proces mógłoby zepsuć smak oliwy pochodzącej z młodych owoców.

Oliwa z oliwek Cazorla Royal 

Jeśli o wcześniejszych gatunkach hiszpańskiej oliwy mówiliśmy jako o wyjątkowych, ta odmiana przebija je. Pochodzi z unikalnej odmiany owoców, które uprawiane są tylko w rejonie Jaén w Andaluzji. Jedynie dziesięć procent całości zbiorów w tym rejonie stanowi oliwka Royal, dlatego uznawana jest za cenny unikat. Może pochwalić się też certyfikatem pochodzenia i oryginalności.

Znawcy oliwy z pewnością docenią jej bogaty i harmonijny smak. Pojawia się w nim delikatna nutka goryczy i słodki smak dojrzałych owoców. Kompozycja może stać się ciekawym i zdrowym dodatkiem nawet do deserów, ciast czy pieczywa.

oliwa z oliwek gdzie kupić online
Kup online wysokiej jakości oliwę premium z hiszpańskich czystych ekologicznie terenów Sierra de Cazorla