
Hiszpańska oliwa Cazorla – do czego stosować?
Poruszane tematy
Hiszpańska oliwa Cazorla to jeden ze skarbów kuchni śródziemnomorskiej. Choć stosowana jest nie tylko do uzupełniania potraw, w kuchni znalazła dla siebie najważniejsze miejsce. Oryginalna hiszpańska oliwa pochodząca z rejonu Sierra de Cazorla uprawiana jest na obrzeżach jednego z największych chronionych parków krajobrazowych w Europie. Te naturalne i czyste rejony w połączeniu ze słoneczną pogodą stają się dobrym miejscem dla uprawiania wysokiej jakości oliwek.
Właśnie z tego rejonu Hiszpanii pochodzą oliwy z oliwek extra virgin Cazorla. Każda z odmian ma nieco inne właściwości i walory smakowe. Zatem do czego wykorzystać poszczególne ich odmiany?
Oliwa z oliwek Cazorla Picual
Jeśli dopiero zaczynamy odkrywanie zalet oliwy z oliwek, właśnie ta odmiana jest dobra na początek. Cechuje się przede wszystkim niezwykłą uniwersalnością. Nadaje się do spożywania na surowo w towarzystwie dań i sałatek. Można stosować ją także do smażenia, pieczenia, a także duszenia potraw. Początkujący amatorzy oliwy z tą odmianą mogą pozwolić sobie na różne eksperymenty kulinarne.
Hiszpańska oliwa Cazorla Picual ma także głęboki i wyrazisty aromat. W jej smaku wyczuwalna jest głębia mieszającej się delikatnej goryczki i ostrości. Taka kompozycja będzie świetnie pasowała do gulaszów, a także dań rybnych.
-
Hiszpańskie oliwki w zalewie domowej, królewskie Gordal drylowane 4.2kg/2kg95.00zł
-
Hiszpańskie oliwki zielone Manzanilla drylowane w zalewie anchoais 370g/190g10.00zł
-
Dżem z oliwy z oliwek Cazorla Royal 220g27.00zł
-
Dżem z oliwy z oliwek Cazorla Picual 220g26.00zł
-
Hiszpańskie oliwki Hojiblanca z wczesnych zbiorów w zalewie z oliwą (chupadedos) 900g/500g26.00zł
-
Hiszpańskie oliwki Ocal z pestką w zalewie babuni (de la abuela) 370g/220g10.00zł
-
Hiszpańskie oliwki zielone Manzanilla z pestką w zalewie anchoais 370g/220g10.00zł
-
Konfitura z pomarańczy hiszpańska 300g26.00zł
-
Zestaw prezentowy Cazorla z oliwą Gran Selección Picual 500ml134.00zł
Oliwa z oliwek Gran Selección
Spośród wszystkich odmian oliw Cazorla, jedynie Gran Selección pochodzi z zielonych oliwek. Mniej dojrzałe owoce zbierane są podczas jesiennych zbiorów, a uzyskiwana z nich oliwa ma charakterystyczny zielony kolor. Ta odmiana zawiera też największą ilość przeciwutleniaczy i jest bogatym źródłem witamin.
Mocny kolor oliwy połączony jest z delikatnym owocowym aromatem i smakiem. Ta odmiana oliwy nadaje się do ożywiania i wzbogacania sałatek oraz innych potraw. Nie nadaje się z kolei do gotowania, czy smażenie. Taki proces mógłoby zepsuć smak oliwy pochodzącej z młodych owoców.
Oliwa z oliwek Cazorla Royal
Jeśli o wcześniejszych gatunkach hiszpańskiej oliwy mówiliśmy jako o wyjątkowych, ta odmiana przebija je. Pochodzi z unikalnej odmiany owoców, które uprawiane są tylko w rejonie Jaén w Andaluzji. Jedynie dziesięć procent całości zbiorów w tym rejonie stanowi oliwka Royal, dlatego uznawana jest za cenny unikat. Może pochwalić się też certyfikatem pochodzenia i oryginalności.
Znawcy oliwy z pewnością docenią jej bogaty i harmonijny smak. Pojawia się w nim delikatna nutka goryczy i słodki smak dojrzałych owoców. Kompozycja może stać się ciekawym i zdrowym dodatkiem nawet do deserów, ciast czy pieczywa.
