
Powstawanie hiszpańskiej oliwy z oliwek
Poruszane tematy
Powstawanie hiszpańskiej oliwy z oliwek. Oliwa z oliwek jest uznawana za najzdrowszy z tłuszczy. Polecana jest w czasie diet odchudzających. Wielokrotnie udowadniano dobroczynny wpływ składników oliwy na inne części organizmu człowieka jak układ krążenia czy skórę. Jednak nie wszyscy wiedzą, że takie właściwości może uzyskać jedynie oliwa, która pochodzi ze specjalnie wyselekcjonowanych oliwek. Także proces tłoczenia jest ściśle określony i zaplanowany w najdrobniejszych szczegółach. W jaki sposób powstaje hiszpańska oliwa extra virgin?
Dbałość o rośliny
Jakość owoców to jeden z najważniejszych czynników, jakie mają wpływ na smak i wartości oliwy z oliwek. Drzewka oliwne mogą rosnąć nawet kilkaset lat, a kwitną przez cały rok. Są najcenniejszym zasobem, a zdrowe drzewka to podstawa smacznych owoców. Właśnie dlatego dbałość o nie jest niezwykle istotna. W dobrych gajach oliwnych stawia się na stałe sztuczne nawadnianie pól, dzięki czemu rośliny są zdrowe, a plony obfite.
-
Hiszpańskie oliwki w zalewie domowej, królewskie Gordal drylowane28.00zł
-
Oliwa hiszpańska extra virgin Picual pet 5L D.O.P. Sierra de Cazorla175.00zł
-
Hiszpańskie oliwki zielone Manzanilla drylowane w zalewie anchoais 900g/45026.00zł
-
Oliwa extra virgin hiszpańska Gran Seleccion Royal 500ml Sierra de Cazorla79.00zł
-
Oliwa hiszpańska extra virgin 750 ml Royal D.O.P. Sierra de Cazorla44.00zł
-
Oliwa z oliwek extra virgin hiszpańska Gran Seleccion Picual 500ml Sierra de Cazorla74.00zł
-
Hiszpańskie oliwki Ocal z pestką w zalewie babuni (de la abuela)26.00zł
-
Oliwa hiszpańska extra virgin Picual puszka 1L D.O.P. Sierra de Cazorla52.00zł
-
Oliwa hiszpańska extra virgin Royal puszka 1L D.O.P. Sierra de Cazorla72.00zł
Zbiory plonów i tłoczenie
Owoce drzew oliwnych zbierane są jesienią. Podczas zbiorów niezwykle istotne jest to, żeby owoce nie upadały na ziemię i nie uległy uszkodzeniu. Wówczas może dojść do psucia się owoców, co wpływa na znacznie gorszą jakość ostatecznego wyrobu. Zbierane są przede wszystkim dojrzałe czarne oliwki, z których uzyskuje się więcej oliwy. Z kolei zielone oliwką są mniej wydajne, jednak oliwa wytłoczona z nich jest bogata w przeciwutleniacze i charakterystycznie pikantna.
Ważnym czynnikiem jest także niewielka odległość, jaka dzieli gaj oliwny od wytwórni. Krótki termin przydatności do spożycia i wysoka temperatura sprawiają, że owoce szybko mogą zacząć fermentację. Dlatego chcąc mieć status extra virgin tłoczone powinny być najpóźniej dobę po zbiorach. Dobra hiszpańska oliwa z oliwek pochodzących z Sierra de Cazorla uzyskiwana jest z owoców, które tłoczone są do ośmiu godzin po zbiorach. Tak wyprodukowana oliwa jest świeża i niezwykle aromatyczna.
Proces tłoczenia oliwy z oliwek
W wytwórni oliwy owoce są dokładnie myte i suszone. Następnie trafiają do prasy, w której mechanicznie oddzielane są pestki. Miąższ kieruje się do miksera, w którym przerabiany jest na pastę. W kolejnym kroku pasta trafia do wirówki, następnie uzyskana oliwa jest filtrowana i natychmiast przelewana do odpowiednich pojemników.
Oliwa extra virgin tworzona jest w procesie “zimnego tłoczenia”, dlatego na każdym etapie procesu temperatura nie może przekraczać 25 stopni Celsjusza. Co ciekawe, średnio do wyprodukowania jednego litra dobrej oliwy potrzeba około ośmiu kilogramów oliwek.
