Artykuł opublikowany: w kategorii: Aktualności Dodaj komentarz

Czy oliwa z oliwek jest dobra na jelita?

hiszpańska oliwa z oliwek sklep

Oliwa z oliwek może być źródłem dobrej pracy naszego układu pokarmowego. Ale czy rzeczywiście pomaga? Czy może wspomagać pracę jelit? Odpowiedzi na te pytania mogą Cię zaskoczyć. Dodajmy do tego, że jest dostępna w różnych odmianach i cenach, co czyni ją produktem na wyciągnięcie ręki dla każdego z nas.

Właściwości ochronne kwasu oleinowego

Kwas oleinowy jest nienasyconym kwasem tłuszczowym, który stanowi główną składową oliwy z oliwek. Ostatnie badania naukowe sugerują, że ten kwas może chronić przed rozwojem wrzodziejącego zapalenia jelita grubego. To schorzenie, które prowadzi do poważnych komplikacji, takich jak niedrożność jelit czy wrzody, zostaje zahamowane przez mechanizmy antyinflamacyjne, jakie oferuje kwas oleinowy. Dodatkowo obecność tego składnika w diecie może wpłynąć na spowolnienie postępujących stanów zapalnych w układzie pokarmowym. Należy podkreślić, że kwas oleinowy jest również obecny w innych rodzajach tłuszczów, jednak to oliwa z oliwek jest jego bogatym źródłem.

Czy oliwa z oliwek jest dobra na jelita?

Regulacja przemiany materii i zaparć

Nie możemy przeoczyć wpływu oliwy z oliwek na regulację układu pokarmowego. Jeżeli borykasz się z problemem zaparć, spożywanie jej jest jednym z naturalnych sposobów na poprawę tej dolegliwości. Produkt ten poprawia przemianę materii i ułatwia wypróżnianie. Jest to szczególnie korzystne dla osób z zaburzeniami trawienia czy też z problemami z regularnym wypróżnianiem.

Oliwa zawiera również:

  • Witaminy E i K,

  • kwasy tłuszczowe omega 3 i 6,

  • żelazo,

  • przeciwutleniacze,

które ułatwiają wchłanianie i trawienie spożywanego pokarmu. Można by rzec, że oliwa z oliwek to prawdziwy koktajl korzyści dla układu pokarmowego.

  Zalety oliwy z oliwek tłoczonej na zimno?

Jak skutecznie stosować oliwę z oliwek na zaparcia?

Jeżeli zastanawiasz się, jak można używać oliwy z oliwek, aby ułatwić wypróżnianie, mamy dla Ciebie kilka praktycznych wskazówek. Wypijanie łyżki oliwy z dodatkiem soku z cytryny rano na czczo jest jednym ze sprawdzonych sposobów. Inna opcja to spożycie szklanki soku pomarańczowego z łyżką oliwy. Pomarańcza dostarcza błonnika, który dodatkowo ułatwia transport jelitowy. Trzecią metodą jest dodanie łyżki oliwy do rumiankowego naparu, który również ma właściwości ułatwiające trawienie. Każda z tych metod ma swoje unikalne zalety, więc warto je przetestować i wybrać najbardziej odpowiadającą.

Czy oliwa z oliwek jest dobra na jelita?

Udrażnianie jelit

Oliwa z oliwek działa jak mały buldożer na drogach naszych jelit. Jej spożycie pomaga w odblokowaniu “zakorkowanych” segmentów. Zastosowanie produktu w codziennej diecie prowadzi do sprawniejszego transportu treści pokarmowej. To działanie udrażniające jest dodatkowym atutem, który wpływa na ogólną poprawę funkcjonowania układu pokarmowego.

Hiszpańska oliwa i perystaltyka jelitowa

Perystaltyka jelitowa, czyli rytmiczne ruchy mięśniowe, są istotne dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Spożywanie oliwy wykazuje znaczący wpływ na perystaltykę. Oprócz kwasu oleinowego, który stymuluje skurcze jelit, zawiera także polifenole. Te naturalne substancje działają przeciwzapalnie, redukując tym samym ryzyko powstania zespołu jelita drażliwego czy wrzodziejącego zapalenia jelita grubego. Co więcej, hiszpańska oliwa z oliwek często jest tłoczona na zimno, co pozwala zachować jej właściwości zdrowotne.

Ochrona przed stresem oksydacyjnym

Warto również zauważyć, że regularne spożycie oliwy z oliwek obniża poziomy biomarkerów stresu oksydacyjnego. Substancje takie jak hydroksytyrozol, tyrozol czy oleuropeina neutralizują wolne rodniki, co ma spore znaczenie w procesie zapobiegania różnym chorobom. Te antyoksydacyjne właściwości stanowią też potencjalną ochronę przed degeneracyjnymi chorobami.

Reasumując, oliwa z oliwek to nie tylko smaczny dodatek do potraw, ale również cenny składnik w ochronie i regulacji funkcji układu pokarmowego. Dzięki zawartości kwasu oleinowego, witamin i przeciwutleniaczy, może być naturalnym sojusznikiem naszych jelit. Niezależnie od tego, czy chcesz poprawić trawienie, czy też zapobiegać stanom zapalnym, warto zastanowić się nad włączeniem jej do swojej diety.

  Co to jest rafinacja oliwy?

Zobacz również:

Dodaj komentarz