
Oliwa z oliwek do jedzenia hiszpańska, jak często należy ją spożywać? Trzy wskazówki
Poruszane tematy
Oliwa z oliwek do jedzenia hiszpańska extra virgin to oliwa tłoczona na zimno bez żadnych ulepszaczy i sztucznych konserwantów. Czyste źródło zdrowia i dobrego smaku. Czy może nam zaszkodzić? Czy możemy ją spożywać bez ograniczeń? Mówi się o tym, że wszystko stosowane w nadmiarze nie wpływa dobrze na nasz organizm. Jak jest więc w tym przypadku? Oliwa z oliwek do jedzenia hiszpańska spożywana każdego dnia chroni przed chorobami, pomaga też schudnąć. Poza tym utrzymuje w normie poziom cukru we krwi, co przy odpowiedniej diecie oraz ćwiczeniach pomaga redukować tkankę tłuszczową. Warto jednak wiedzieć, jaka dzienna dawka oliwy z oliwek będzie dla nas najlepsza.
Oliwa z oliwek do jedzenia hiszpańska, jedna czy trzy łyżki dziennie?
Oliwa z oliwek do jedzenia hiszpańska jest różnie spożywana w różnych regionach świata. Wiadomo, że Hiszpania czy Grecja jako jedni z największych producentów oliwy jednocześnie najwięcej jej spożywają. W Polsce również jest bardzo popularna. Dlaczego? Ze względu na walory smakowe i odżywcze. Warto używać oliwy z oliwek przygotowując posiłek, ponieważ w ten sposób dostarczamy sobie jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Są one zdecydowanie zdrowsze dla naszego organizmu niż tłuszcze nasycone i sprzyjają redukcji tkanki tłuszczowej. Pytanie, jak dużo możemy jeść oliwy? Łyżka dziennie może być zbyt małą dawką. Idealne proporcje spożycia mieszczą się w trzech łyżeczkach. Gwarantują one odpowiednią dawkę witamin z grupy A, C, E, D, K oraz antyutleniaczy. Nie musisz przy tym rezygnować z dobrego smaku. W sprzedaży online możesz zamówić oliwę z oliwek o zróżnicowanych właściwościach smakowych: łagodną Gran Selección, gorzkawą i owocową Picual, słodakowo-pikantny Royal. Łączysz w ten sposób dbanie o zdrowie ze smaczna kuchnią.
W ofercie naszego sklepu internetowego proponujemy Państwu:
-
Hiszpańskie oliwki w zalewie domowej, królewskie Gordal drylowane28.00zł
-
Oliwa hiszpańska extra virgin Picual pet 5L D.O.P. Sierra de Cazorla175.00zł
-
Hiszpańskie oliwki zielone Manzanilla drylowane w zalewie anchoais 900g/45026.00zł
-
Oliwa extra virgin hiszpańska Gran Seleccion Royal 500ml Sierra de Cazorla79.00zł
-
Oliwa hiszpańska extra virgin 750 ml Royal D.O.P. Sierra de Cazorla44.00zł
-
Oliwa z oliwek extra virgin hiszpańska Gran Seleccion Picual 500ml Sierra de Cazorla74.00zł
-
Hiszpańskie oliwki Ocal z pestką w zalewie babuni (de la abuela)26.00zł
-
Oliwa hiszpańska extra virgin Picual puszka 1L D.O.P. Sierra de Cazorla52.00zł
-
Oliwa hiszpańska extra virgin Royal puszka 1L D.O.P. Sierra de Cazorla72.00zł
Oliwa z oliwek do jedzenia hiszpańska, jaka ilość szkodzi?
Oliwa z oliwek do jedzenia hiszpańska właściwie w żaden sposób nam nie szkodzi. Wiadomo jednak, że nie należy z nią przesadzać. Głównie ze względu na fakt, że dziennie dostarczamy sobie różną ilość tłuszczy i kalorii, spożywając na przykład mięso, mleko, nabiał. Dlatego, jeśli warto ograniczyć oliwę z oliwek, to tylko ze względu na kalorie oraz dietę. W przeliczeniu na łyżki stołowe to jedna łyżka oliwy extra virgine mieści w sobie ok. 160 kcal. Dlatego najlepsza dzienna porcja jej spożycia powinna mieścić się w granicach trzech, ewentualnie czterech łyżek. W ten sposób dostarczasz sobie odpowiednią dawkę witamin i antyutleniaczy.
