Artykuł opublikowany: w kategorii: Blog

Oliwa z oliwek z Hiszpanii i olej rzepakowy, co wybrać?

oliwa hiszpańska sklep internetowy Sierra de Cazorla

Oliwa z oliwek naturalna z Hiszpanii czy olej rzepakowy? Trzy ważne różnice

Oliwa z oliwek naturalna jest niezwykle popularna nie tylko w kuchni śródziemnomorskiej. Głównie ze względu na swoje wartości odżywcze, cenne minerały i antyutleniacze. Często uważa się, że oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest dużo zdrowszym oraz cenniejszym olejem roślinnym od innych. Najczęściej w tych porównaniach zestawia się ją z olejem rzepakowym. Co różni oba te produkty? Co jest zdrowsze oliwa z oliwek  extra virgin czy olej rzepakowy? Podpowiadamy, co warto o nich wiedzieć.

Oliwa z oliwek z Hiszpanii czy olej rzepakowy? Wartości odżywcze

Oliwa z oliwek z Hiszpanii jest cennym źródłem wielu witamin oraz minerałów. Już w kilku jej kroplach znajdziemy witaminy z grupy A, C, E, D oraz K. Poza tym niezwykle cenne antyutleniacze, czyli polifenole, które m.in. spowalniają starzenie się komórek. Największą ich ilości znajdziemy w oliwie extra vrigin, czyli w oliwie z pierwszego tłoczenia. Jednak oliwa oliwie nie równa. W tym sensie warto sprawdzić z jakiego regionu pochodzi oraz jak była produkowana. W przypadku oliwy z oliwek z Hiszpanii dostępnej w naszym sklepie internetowym wytwarza się ją z owoców zbieranych ręcznie. Każda butelka zawiera 100%  witamin wymienionych wyżej. Z kolei olej rzepakowy dostarcza nam tak potrzebnych kwasów omega 3 oraz nasyconych kwasów tłuszczowych i posiada ich więcej niż oliwa z oliwek. Dzięki temu wspiera nasz układ krążenia.

Najnowsze produkty w ofercie sklepu internetowego z oliwą hiszpańską:

Oliwa z oliwek z Hiszpanii czy olej rzepakowy? Zastosowanie w kuchni

Oliwa z oliwek z Hiszpanii  różnie znosi wysoką temperaturę oraz smażenie. Wszystko zależy od tego, który rodzaj oliwy wybierzemy. Najdelikatniejsza oliwa z oliwek, czyli hiszpańska oliwa Gran Selección dostępna w sprzedaży online, nadaje się wyłączenie do spożycia na surowo. Wynika to z tego, że wytwarza się ją ze wczesnych, zielonych zbiorów oliwek. Z reguły jednak używając oliwy z oliwek, należy unikać długotrwałej, wysokiej temperatury. Inaczej jest w przypadku oleju rzepakowego. Posiada ona wysoki stopień dymienia, dlatego nadaje się do głębokiego smażenia, jak i spożywania na surowo. Właściwie nie wpływa to na smak spożywanych potraw, a olej nie traci przy tym wartości odżywczych. Podsumowując, choć oliwa z oliwek z Hiszpanii oraz olej rzepakowy różnią się od siebie właściwościami i zastosowaniem warto uzupełniać swoją dietę o każdy z nich. W ten sposób dostarczymy naszemu organizmowi wszystkich niezbędnych witamin i minerałów.

oliwa hiszpańska sklep internetowy
Oliwa hiszpańska premium, Sierra de Cazorla, kup online w sklepie internetowym oliwacazorla.pl