
Wskazówki jak należy przechowywać oliwę
Poruszane tematy
- Wskazówki jak należy przechowywać oliwę
- Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, w czym ją przechowywać? Wskazówka pierwsza
- Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, w jakiej temperaturze ją przechowywać? Wskazówka druga
- Gdzie kupić oliwę z oliwek?
- Krótkie podsumowanie i najważniejsze informacje o oliwie z oliwek
- Jak przechowywać oliwę
- Kiedy oliwa jest zepsuta
- Czemu oliwa jest gorzka
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia dostępna w ofercie wielu sklepów internetowych powinna posiadać odpowiednie certyfikaty jakości. Wtedy mamy pewność, że kupujemy naprawdę wartościowy produkt. W sprzedaży online nasza oliwa hiszpańska Cazorla Royal, Picual czy Gran Selección są certyfikowane przez rząd andaluzyjski certfikatem D.O.P, czyli Denominación de Origen Protegida. Co to właściwie oznacza? W skrócie, że kwasowość naszej oliwy extra vergine nie przekracza 0,4%, jest więc uznawana za towar z najwyższej półki, nie poddawany obróbce chemicznej. Jednak, gdy oliwa trafi do naszego domu, to jej wartość oraz jakość zależą od tego, w jaki sposób ją przechowujemy. Podpowiadamy więc, co robić, żeby nie utraciła ona swoich cennych właściwości. Jak łatwo i prosto przechowywać ją w swojej kuchni. Poniżej dwie najważniejsze zasady.
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, w czym ją przechowywać? Wskazówka pierwsza
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia nie bez powodu na etapie produkcji wlewana jest do ciemnych butelek czy puszek. Dlaczego? Ponieważ chroni ją to przed szkodliwym dla niej światłem słonecznym. Odradzamy więc przelewanie oliwy do przeźroczystych naczyń, które choć wyglądają niezwykle ozdobnie, to pozbawiają ją walorów smakowych i odżywczych. Najlepszym rozwiązaniem będą więc oryginalne, charakterystyczne ciemnozielone butelki lub puszki. Jednak to nie wszystko. Pamiętajmy, że oprócz światła oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia szkodzi dopływ powietrza. Powoduje ono utlenianie się oliwy, a w efekcie jej psucie. Należy więc porządnie zakręcać butelkę czy pojemnik. Przede wszystkim jednak nie przelewać oliwy do innego naczynia oraz unikać nasłonecznionych miejsc.
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, w jakiej temperaturze ją przechowywać? Wskazówka druga
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, żeby zachować jej dobry smak i wartości odżywcze, nie tylko powinna unikać światła i tlenu. Równie istotna jest temperatura, w której trzymamy butelkę czy puszkę. Nie może być ona zbyt wysoka. Gorące, wysokie temperatury źle wpływają na oliwę extra vergine. Zwyczajnie ulega ona zepsuciu. Dlatego, jeśli mamy na przykład jej zapas, chowajmy go w miejsce o umiarkowanym cieple. A co z przechowywaniem oliwy z oliwek w lodówce? Niskie temperatury szkodzą czy nie? Łatwo możemy zauważyć, że oliwa z pierwszego tłoczenia po wyciągnięciu z lodówki ma stałą postać i grudki. Jednak nie musimy się martwić. Gdy odzyska ona płynność, jej właściwości odżywcze nie ulegają pogorszeniu. Śmiało więc możemy się cieszyć jej dobroczynnym wpływem na zdrowie.
Gdzie kupić oliwę z oliwek?
Zapraszamy do zakupów online w naszym sklepie internetowym z oliwą hiszpańską premium:

Krótkie podsumowanie i najważniejsze informacje o oliwie z oliwek
Jak przechowywać oliwę
Oliwa nie jest podatna na promieniowanie słoneczne i podwyższone temperatury, stąd też zaleca się przechowywanie oliwy w miejscu bez bezpośredniego dostępu promieni słonecznych. Należy pamiętać, że po otwarciu butelki/puszki oliwa mając dostęp do powietrza zaczyna się powoli utleniać. Proces ten jest niewyczuwalny przy standardowym użytkowaniu, jednak pozostawiając małą ilość oliwy w butelce na długi czas możemy wyczuć, że oliwa ta utraciła swój aromat i intensywność. Oliwa utleniona to wciąż olej, który można wykorzystać do smażenia.
Kiedy oliwa jest zepsuta
Oliwę zepsutą, taką, która utraciła swoje właściwości poprzez utlenienie, ekspozycję na słońce czy wysoką temperaturę poznamy po jej sztucznym, nienaturalnym żółtym kolorze, dodatkowo będzie można wyczuć zapach zbliżony do zapachu farby, lakieru czy rozpuszczalnika. Taka oliwa nie będzie się nadawała do spożycia na surowo, co najwyżej do smażenia.
Czemu oliwa jest gorzka
Większość oliw z oliwek jest gorzka. Istnieją odmiany oliw o niższej goryczy, np. Royal, jednak odczucie goryczy będzie zależało od kubków smakowych osoby degustującej. Za gorycz oliwy odpowiadają polifenole obecne w oliwie (naturalne przeciwutleniacze pochodzące z rozkładu oleuropeiny, występującej głównie w liściach drzewa oliwnego oraz w miąższu oliwnym).