
Sierra de Cazorla najlepsza hiszpańska oliwa z oliwek
Poruszane tematy
Najlepsza hiszpańska oliwa z oliwek czyli Cazorla, dlaczego jest tak wyjątkowa? Jakość owoców każdej uprawianej rośliny zależy od tego, czy ma zapewnione odpowiednie warunki do wzrostu. Hiszpańska Andaluzja jest obszarem, którego warunki klimatyczne są wręcz stworzone dla oliwek. Górzysty teren z licznymi wzniesieniami nawadniany jest dzięki przecinającym go rzekom. Andaluzja należy też do najbardziej nasłonecznionych obszarów na terenie Hiszpanii i całej Europy. To wszystko wpływa na wybitne walory smakowe oliwy, pochodzącej z tego rejonu.
Oliwki z przeszłością
Już starożytni fenicjanie zauważyli, że stoki wzgórz w rejonie Jaen świetnie nadają się do uprawy drzewek oliwnych. To właśnie ci osadnicy zapoczątkowali na górzystych terenach uprawę drzewek oliwnych. Następnie tworzeniem gajów oliwnych zainteresowali się grecy. Jednak uprawę na większą, wręcz przemysłową skalę zapoczątkowali rzymianie, doceniający użyteczność hiszpańskiej oliwy. Kolejni właściciele tych terenów, czyli ludy arabskie, wzbogacały smak oliwy z oliwek, wprowadzając do nich nuty owocowe.
Dzięki tak bogatej tradycji uprawy, która nieprzerwanie trwa ponad trzy tysiące lat, obecnie oliwa hiszpańska z rejonu Jaen uznawana jest za najlepszą na świecie. Bardzo dobre warunki do uprawy i tłoczenia panują w rejonie Sierra de Cazorla. Jest on uznawany za epicentrum produkcji wysokiej jakości hiszpańskiej oliwy. Co roku pozyskiwane jest z niego prawie 40 tysięcy ton oliwek, z których powstaje naturalna hiszpańska oliwa.
Dlaczego właśnie Sierra de Cazorla?
Wspomniany obszar wchodzi w skład Parku Narodowego Sierra de Cazorla, Segura i Las Villas. To drugi pod względem wielkości park narodowy w europie. Uznano go jednym z największych zalesionych obszarów w Hiszpanii, a dzięki wysokiej ilości opadów, teren jest świetnie nawodniony. Pozwala to na bogaty rozwój wielu gatunków flory. Chroniony jest również z uwagi na liczne występowanie ptaków wędrownych oraz jeleni, danieli czy unikalnej odmiany kozic.
Poszczególne części parku chronione są w różnych sposób, co pozwala na uprawę oliwek na jego terenie. Leżące na terenach ochronnych gaje oliwne pozwalają na uzyskanie czystych i w pełni wartościowych owoców. To także jedyne miejsce na świecie, gdzie uprawiane są oliwki odmiany Royal. Za pośrednictwem sklepu oliwacazorla.pl można poznać wyjątkowy smak wytwarzanej z nich oliwy.
Poznaj oliwy extra virgin z naszego sklepu
Oliwa co to jest
Oliwa z oliwek extra virgin jest to sok 100% otrzymany z oliwek za pomocą mechanicznego tłoczenia na zimno, bez udziału procesów chemicznych ani obróbki cieplnej. Występuje w postaci lepkiej cieczy, jej gęstość jest niższa od gęstości wody (100ml oliwy ma masę 91.6g). Jest to najzdrowszy tłuszcz roślinny dostępny na rynku. Oliwa z oliwek extra virgin posiada wiele właściwości zdrowotnych: pomaga obniżyć poziom u0022złegou0022 cholesterolu (LDL) i ciśnienie krwi, jednocześnie podnosząc poziom u0022dobregou0022 cholesterolu (HDL), obiża zachorowalność na choroby sercowo-naczyniowe, zapobiega rakowi, chroni przed uszczerbkami związanymi z utlenianiem, wspomaga funkcje poznawcze, pozwala na utrzymanie masy ciała w normie, poprawia mineralizację kości i zwapnienie, zapobiega osteoporozie i łagodzi jej skutki, zapobiega występowaniu reumatoidalnego zapalenia stawów, wspomaga układ trawienny redukując występowanie kwasów żołądkowych.