Artykuł opublikowany: w kategorii: Blog Dodaj komentarz

Jakie są rodzaje rodzaje oliw z oliwek?

oliwa hiszpańska extra virgin Sierra de Cazorla

Jakie są rodzaje oliw z oliwek? Oliwa z oliwek to jeden z najstarszych olejów, który pozystkiwany jest z owoców europejskiej oliwki. Istnieją różne gatunki tej niezywkłej rośliny, jak i różnorodne sposoby tłoczenia. Zastosowanie oliwy z oliwek jest bardzo bogate. Wykorzystuje się ją mianowicie nie tylko w kuchni, lecz także podczas wykonywania zabiegów kosmetycznych. A jakie są rodzaje oliw z oliwek? Czy jest ich dużo oraz czym się charakteryzują? Sprawdźmy to.

Oliwa z oliwek – jakie są różnice między nimi?

Warto jest poznać pochodzenie oraz to co ma wpływ na poziom jakości oliwy z oliwek. Oliwa z oliwek powstaje z miąszu owoców pochodzących z drzewa oliwnego. Co ciekawe, nawet do osiemdziesięciu procent globalnych zbiorów przeznacza się właśnie na produkcję oleju. O uprawie drzewa oliwnego było już wiadomo 5000, a nawet 6000 lat wstecz. Dowody archeologiczne wskazujące na uprawę oliwki odnaleziono na terenie Syrii, na wyspie Krecie oraz w Palestynie.

Jakość oliwy z oliwek zależy od kilku istotnych czynników, takich jak między innymi:

  • sposób uprawy drzewek oliwnych,
  • gatunek oliwki,
  • poziom dojrzałości,
  • metoda tłoczenia,
  • transport oliwek.

Rodzaje oliw z oliwek

Rodzaje oliw z oliwek rozróżniamy ze względu na liczbę kwasową, którą posiadają, czyli poziom kwasowości. Jakość oliwy z oliwek jest tym wyższa im występuje w niej mniej wolnych kwasów tłuszczowych. Co więcej, oliwy z oliwek można podzielić na oliwy z pierwszego tłoczenia – z trzech głównych rodzajów tylko dwa są zdatne do spożycia oraz ze względu na sposób uzyskiwania – za pomocą chemicznego procesu lub naturalnie. Klasyfikacja rodzajów oliwy z oliwek jest regulowana przez europejskie prawo.

W naszym sklepie internetowym Oliwa Cazorla posiadamy tylko i wyłącznie najwyższej jakości oliwy z oliwek, w tym między innymi hiszpańską oliwę Gran Sellección, Royal czy extra virgin z oliwek Picual.

W tym wpisie przedstawimy Państwu różnorodne rodzaje oliw z oliwek, zaczynając od tych najwyższych jakościowo.

Oliwa extra vergine – Olio di oliva extra vergine

Oliwa extra vergine. Oliwa z pierwszego tłoczenia typu virgin, która jest tłoczona bez użycia żadnych środków chemicznych, na zimno. Oliwa z oliwek extra vergine to najwyższej jakości oliwa. W jej skład wchodzą oliwki bardzo wysokiej jakości, które zostały świeżo tłoczone. Charakteryzują się najniższym poziomem kwasowości – do 0,8 procent. Nie zostają one poddawane żadnej obróbce termicznej. Owoce oliwki zaraz po zerwaniu poddawne są mechanicznej obróbce. Sok przeznaczony na ten rodzaj oliwy uzyskuje się poprzez gniecenie w specjalistycznej prasce.

Oliwa vergine – Olio di oliva vergine

Oliwa vergine. Ten rodzaj oliwy z oliwek jest uzyskiwany w bardzo podobny sposób co oliwa extra vergine, jednakże jej owoce są nieco niższej jakości. Oliwa ta charakteryzuje się wyższym poziomem kwasowym wahającym się od 0,8 do dwóch procent. Ten rodzaj oliwy jest niezwykle rzadko spotykany na półkach sklepowych. Najczęściej wykorzystywana jest jako dodatek do oliw gorszych jakościowo.

Oliwa Lampante

Ten gatunek oliwy z oliwek nie jest przeznaczony do spożycia. Charakteryzuje się bardzo wysokim poziomem kwasowości – wynoszącym ponad 2 procent oraz dużo niższą zawartością oleinowego kwasu. Zwykle przeznaczona do technologicznych celów. Gdy zostanie poddana rafinacji oraz wymieszana z oliwami rodzaju virgin może być przeznaczona do konsumpcji.

Oliwa z oliwnych wytłoków – Oliva di sansa di oliva

Oliwa ta jest produkowana z pozostałych resztek po wytłaczaniu oliwek. Ten rodzaj oliwy z oliwek klasyfikuje się jako wytwarzany chemicznie, ponieważ do uzyskania tej substancji dodaje się chemię. Niestety zawartość właściwej naturalnej oliwy jest minimalna. Wyprodukowana w taki właśnie sposób oliwa nie posiada żadnych właściwości prozdrowotnych, ani walorów smakowych.

Oliwa z oliwek – Oliva di olivo

Oliwa z oliwek. Jest połączeniem oliwy rafinowanej Lampante z oliwą typu vergine. Jeśli spojrzeć na jej skład, to znaleźć można tam tylko do 15 procent oliwy naturalnej. Nie posiada ona koloru, smaku, czy aromatu, a właściwości zdrowotne są minimalne.

Zobacz również

Dodaj komentarz