
Oliwa z oliwek do przetworów – przedłuża trwałość, zachowuje pełnię smaku. Jest nie tylko doskonałym dodatkiem do dań na ciepło i na zimno, ale również świetnym środkiem konserwującym. Oliwa z oliwek pozwala na zachowanie bogactwa smaku i aromatu świeżych warzyw i innych produktów, jednocześnie przedłużając ich trwałość. Jak konserwować przetwory za pomocą oliwy z oliwek? Jakie produkty można umieścić w gęstej, aromatycznej zalewie?
Oliwa z oliwek do przetworów
Poruszane tematy
Dlaczego warto konserwować w oliwie?
Sposobów konserwacji żywności i przedłużania jej trwałości jest wiele. W Polsce tradycyjnie przetwory robi się z dodatkiem soli i octu, tymczasem w basenie Morza Śródziemnego już od czasów starożytnych

wykorzystywane są w tym celu dobroczynne właściwości oliwy z oliwek. Nie tylko pozwala ona na zachowanie smaku i właściwości umieszczonych w niej produktów, ale sama w sobie zawiera wiele cennych i prozdrowotnych składników. Jeśli w oliwie zostaną umieszczone warzywa, można mieć pewność, że zachowają nie tylko smak, ale również pełnię swoich witamin i minerałów. Co więcej, oliwa jest również naturalną barierą przed drobnoustrojami i innymi czynnikami, które mają wpływ na psucie się żywności. Powstałe na jej bazie przetwory można więc przechowywać przez długi czas, bez obaw, że spleśnieją czy zepsują się. Nie bez znaczenia jest również wyjątkowy smak oliwy, który przywodzi na myśl słoneczne, śródziemnomorskie wakacje. Sięgając po takie przetwory w środku zimy, możemy na chwilę przenieść się myślami w gorące klimaty.
Co można konserwować za pomocą oliwy?
Do przetworów z wykorzystaniem oliwy najlepiej sprawdzają się warzywa, które występują naturalnie w południowej Europie: papryka, bakłażany, cukinie, świeże i suszone pomidory, a także różne rodzaje oliwek. Świetnie smakują również szparagi w zalewie z oliwy z oliwek, a także czosnek. W takiej wersji jest on idealnym dodatkiem do zup, sałatek, sosów czy marynat. Nie tylko podkreśla smak potraw, ale również wzmacnia odporność, działa przeciwzapalnie i bakteriobójczo. Na sezon jesienno-zimowy warto więc przygotować co najmniej kilka słoiczków czosnku w aromatycznej zalewie z oliwy.
Jak konserwować przetwory za pomocą oliwy z oliwek?
Wykonanie przetworów na bazie oliwy z oliwek jest wyjątkowo proste. Wystarczy na dnie słoików ułożyć ulubione przyprawy i zioła, następnie wypełnić słoik pokrojonymi warzywami i zalać całość oliwą. Powinna ona dokładnie przykrywać wszystkie znajdujące się w słoiku składniki i tworzyć nad nimi co najmniej kilkumilimetrową warstwę. Kolejnym krokiem jest dokładne zakręcenie słoików i zamknięcie ich próżniowo w kąpieli wodnej we wrzątku. Tak przygotowane przetwory odstawia się w ciemne i suche miejsce, tak, aby nie były wystawione na słońce.
Przetwory na bazie oliwy z oliwek można tworzyć zarówno zalewając warzywa samą oliwą, jak i tworząc aromatyczną marynatę. Na południu Europy bardzo popularna jest escabeche, czyli marynata na bazie oliwy z oliwek, octu winnego, białego wina, a także soli, cukru, liści laurowych i czosnku. Zalewa idealnie sprawdza się do przedłużania trwałości warzyw, mieszkańcy południowej Europy w taki sposób wykonują również przetwory z ryb. Zarówno sama oliwa, jak i wykonana na jej bazie marynata przedłużają trwałość produktów, zapewniając idealny smak i wyjątkowy aromat, wzbogacony oliwkową nutą.
Jak wybierać oliwę do przetworów?
Aby mieć pewność, że przetwory na bazie oliwy z oliwek będą nie tylko doskonałe w smaku, ale również trwałe i bezpieczne dla zdrowia, należy wybierać wyłącznie najlepszej jakości oliwę. Powinien to być produkt ekologiczny, z pierwszego tłoczenia na zimno, pozbawiona jakichkolwiek sztucznych dodatków i posiadająca wszelkie certyfikaty jakości. Tworzenie przetworów na bazie oliwy niewiadomego pochodzenia mija się z celem – zarówno ich smak, jak i wartości odżywcze mogą bowiem pozostawiać wiele do życzenia. Zarówno oliwa zielona, jak i tłoczona z dojrzałych oliwek idealnie sprawdzi się jako zalewa do przetworów, w których można zamknąć pełen smak i aromat świeżych warzyw, ryb i innych produktów.
Zobacz również: