Artykuł opublikowany: w kategorii: Aktualności, Oliwa hiszpańska, Wartości odżywcze oliwy Dodaj komentarz

Ile spożywać oliwy z oliwek dziennie?

Ile spożywać oliwy z oliwek dziennie?

Ile spożywać oliwy z oliwek dziennie?. Oliwa z oliwek jest produktem spożywczym o wielu cennych właściwościach. Nie tylko wpływa pozytywnie na pracę układu nerwowego czy sercowo-naczyniowego, ale również wykazuje działanie przeciwstarzeniowe. Pozytywny wpływ oliwy z oliwek obejmuje znacznie więcej aspektów. Ile i w jaki sposób ją spożywać, aby uzyskać jak najlepsze efekty? 

Ile spożywać oliwy z oliwek dziennie?

Oliwa z oliwek – dlaczego powinna znajdować się w codziennym menu? 

Oliwa z oliwek, pod warunkiem że jest dobrej jakości, jest doskonałym produktem, który warto włączyć do swojej codziennej diety. Główną zaletą oliwy jest wartościowy skład, bogaty przede wszystkim w jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Są znacznie zdrowsze niż tłuszcze zwierzęce czy trans. Dodatkowo oliwa z oliwek zawiera również witaminy (A, D, K, E) oraz składniki mineralne (potas, fosfor, magnez). 

Jakie właściwości ma oliwa  z oliwek? Jest ich całe mnóstwo, a za najważniejsze można uznać:

  • pozytywny wpływ na układ nerwowy,
  • wspomaganie regulacji gospodarki lipidowej,
  • obniżenie ciśnienia krwi,
  • zahamowanie rozwoju blaszek miażdżycowych,
  • właściwości antyoksydacyjne,
  • opóźnienie rozwoju demencji starczej (w tym też choroby Alzheimera).

Oliwa z oliwek opóźnia również objawy cukrzycy typu 2 oraz zmniejsza poziom złego cholesterolu. Ponadto ma liczne właściwości antybakteryjne i antywirusowe.

Jak włączyć oliwę z oliwek do codziennej diety? Jaka jest dzienna zalecana dawka do spożycia? 

Regularne spożywanie oliwy z oliwek ma wiele zalet. Już nawet 20-50 ml przyjmowanych każdego dnia pozwoli osiągnąć zamierzone efekty. Warto jednak pamiętać o tym, że korzyści zdrowotne będzie miała tylko dobrej jakości oliwa – świeża, nierafinowana, tłoczona na zimno i niefiltrowana.

  Oliwa z oliwek wartości odżywcze?
Ile spożywać oliwy z oliwek dziennie?
Ile spożywać oliwy z oliwek dziennie?

W jakiej formie spożywać oliwę? Możliwości jest sporo, jednak najważniejsze jest to, by zawsze była przyjmowana na zimno. Oliwa z oliwek jest nie tylko zdrowa, ale również smaczna. Nadaje każdej potrawie wyrazistego charakteru. Oliwę można stosować do sałatek, dressingów, tostów, kanapek czy zup. Jeżeli ktoś nie chce dodawać oliwy do dań, może po prostu wypijać ją z łyżeczki. Tak naprawdę nie większego znaczenia sposób, najważniejsze jest to, by dla własnego zdrowia włączyć dobrej jakości oliwę z oliwek do codziennej diety.

Oliwa z oliwek dość dobrze znosi obróbkę termiczną oraz wysokie temperatury, dlatego może być stosowana również do smażenia potraw.

Oliwa z oliwek a otyłość

Często można spotkać się z opinią, że nadmierne spożycie oliwy z oliwek może doprowadzić do otyłości? Czy jest to prawdziwe stwierdzenie? Nie, choć faktem jest, że jest to produkt kaloryczny, ponieważ w 100 gramach ma aż 896 kcal (w łyżce stołowej około 135 kcal). Należy jednak pamiętać o tym, że jest to zdrowy tłuszcz, który nie powoduje tycia. Nadprogramowe kilogramy pojawiają się natomiast przy zbyt dużej zawartości w diecie tłuszczów nasyconych, których jest mnóstwo w słodyczach i gotowych daniach. 

Jak wybrać najlepszą oliwę z oliwek?

Oliwa z oliwek jest cennym dla organizmu produktem pod warunkiem jednak, że jest odpowiednio wysokiej jakości. Jaka oliwa z oliwek jest najlepsza? Zdecydowanie extra virgin, wyciskana z najlepszej jakości oliwek, starannie wyselekcjonowanych i nieuszkodzonych. Taka oliwa wyciskana jest z owoców nie później niż w kilka godzin po zbiorze. Tłoczenie dobrej oliwy odbywa się w temperaturze nieprzekraczającej 27°C.

Wielu producentów nie używa odpowiedniej ilości owoców do tłoczenia, a dodatkowo uzupełnia braki gorszej jakości oliwą lub olejem co sprawia, że taka podrabiana oliwa z oliwek ma nie tylko gorszy smak, ale również pozbawiona jest swoich walorów zdrowotnych. Dobra oliwa powinna mieć kwasowość na poziomie nieprzekraczającym 0,8%. Jeżeli wartość jest większa, nie jest extra virgin, a jedynie virgin.

  Najlepsza hiszpańska oliwa z oliwek, jak ją rozpoznać?

Warto również wiedzieć, że w najlepszych oliwach oliwki użyte do produkcji zbierane są ręcznie lub mechanicznie, a do tłoczenia trafiają po kilku godzinach od zbiorów. Świeża oliwa powinna mieć kolor zielonkawy (ciemny lub jasny). Barwa zależna jest od rodzaju wykorzystanych owoców.

Zobacz również:

Dodaj komentarz