
Jak długo można używać oliwę. Oliwa z oliwek to produkt, który od lat cieszy się sporą popularnością. Jej szerokie zastosowanie, a także wyjątkowy smak sprawiają, iż wielu nie wyobraża sobie bez niej kuchni. Nie należy również zapominać o dobroczynnym wpływie oliwy z oliwek na zdrowie. Nie tylko zmniejsza ryzyko udaru, ale i chorób serca, czy cukrzycy. Jednak by produkt ten rzeczywiście przynosił takie rezultaty, powinno się przestrzegać podstawowych zasad przechowywania produktu.
Jak długo można używać oliwę po otwarciu?

Eksperci dość jednoznacznie wskazują, że mimo braku precyzyjnej daty przydatności spożycia, oliwę najbezpieczniej używać jest do roku po jej otwarciu. W niektórych przypadkach ten okres przydatności może wynosić nawet 18 miesięcy, choć zapewne nie będzie wówczas wyczuwalna pełna gama smaku. By tak się stało produkt powinno przechowywać się w miejscu chłodnym i ciemnym, w przeciwnym razie może dojść do zjełczenia oliwy (rozkładu tłuszczu w wyniku utleniania kwasów).
Po zajściu takiego procesu jedzenie kategorycznie nie nadaje się do spożycia, a wręcz może skutkować zatruciem ze względu na znajdujące się w nim toksyczne substancje. Przy długotrwałym użytkowaniu może również skutkować zachorowaniem na nowotwór, czy miażdżycę. Oliwa to jeden z rodzajów olei roślinnych, które niestety należą do żywności bardzo podatnej na jełczenie. Paradoksalnie proces ten dotyka właśnie najczęściej niezwykle zdrowe produkty, bogate w kwasy tłuszczowe omega (oprócz oliwy są to na przykład ziarna dyni i słonecznika, migdały, czy masło). Nie oznacza to jednak, iż należy unikać tego typu żywności, gdyż odpowiednie przechowywanie w zupełności wystarcza, by uchronić oliwę przed zjełczeniem.
Jak zapobiegać zjełczeniu oliwy?
Osoby pracujące w gastronomii zdradzają, iż świeże zioła dodane do oliwy, hamują proces jełczenia. Najlepiej sprawdzają się oregano, bazylia, czy tymianek, które nadadzą również produktowi pięknego aromatu. Należy również pamiętać, by od razu po użyciu oliwy ją zakręcać, gdyż z łatwością przyjmuje ona inne zapachy (również te przykre), co może utrudnić stwierdzenie, czy oliwa zjełczała. Warto także przy ocenie jej stanu, nie sugerować się kolorem, ponieważ ten może różnić się w zależności od dojrzałości oliwek, a także ich typu, czy sposobie przyrządzania oliwy. Głównym czynnikiem, który pozwala rozróżnić zdatną do spożycia oliwę od tej zjełczałej jest więc właśnie wcześniej wspomniany zapach.
Jak przechowywać oliwę z oliwek?
Zgodnie z wcześniej wspominanymi zaleceniami- tego typu olej roślinny przechowywany powinien być w miejscu chłodnym i ciemnym, a także wolnym od wilgoci. W ten sposób uchroni się go od działania promieni słonecznych oraz UV. Nie jest konieczne, by przechowywać olej w lodówce (oliwa może wówczas zgęstnieć), choć powinno unikać się wystawiania produktu na wysokie temperatury. Optymalna temperatura dla oleju roślinnego mieści się bowiem między 18 a 27 stopniami Celsjusza. Idealnym miejscem dla oliwy jest więc szafka kuchenna lub spiżarnia.
Podstawowym błędem jest umieszczanie jej na kuchennym blacie lub stole. Równie istotne jest, by oliwa znajdowała się w butelce wykonanej z ciemnego szkła. Karafki i dzbanki prezentują się doskonale, jednak niestety nie są szczególnie praktyczne i szczelne, dlatego zaleca się zrezygnowanie z takiej formy przechowywania oliwy. Jeśli zakupiona oliwa nie znajduje się we właściwym szkle lub naczyniu, najlepiej jak najszybciej ją przelać.
Podsumowując, oliwa z oliwek to produkt trwały, jednak należy dbać o jego właściwe przechowywanie. Stosowanie się do powyższych zasad pozwoli na dłuższe użytkowanie oleju, kulinarną satysfakcję i czerpanie zdrowotnych korzyści. Nie ulega jednak wątpliwości, iż by cieszyć się pełnią smaku, oliwę z oliwek najlepiej spożyć do 5 miesięcy po jej otwarciu. Po upływie tego okresu, warto wykorzystać oliwę do celów pielęgnacyjnych- wiele osób stosuje oliwę z oliwek, by zadbać o swoje włosy, czy cerę. Oliwa z oliwek nadaje się bowiem nawet do skóry nadwrażliwej, czy atopowej.
Zobacz również: