Artykuł opublikowany: w kategorii: Kuchnia Hiszpańska Dodaj komentarz

Hiszpańskie dania narodowe – miraż kultur i prostota w jednym

Hiszpańskie dania narodowe. Kuchnia hiszpańska jest ceniona na całym świecie. Jest ona kolorowa, pełna przypraw, a tym samym bogata w przeróżne aromaty i smaki. Hiszpania jest miejscem, gdzie przenikają się przeróżne kultury współczesne takie jak: angielska, arabska, francuska, grecka, meksykańska, włoska oraz kultury starożytne. Ten miraż kultur jest również widoczny w kuchni tego pięknego kraju i w połączeniu z prostotą dań tworzy niesamowite smaki. Chcesz dowiedzieć się jakie są najpopularniejsze hiszpańskie dania narodowe, których bezwzględnie trzeba spróbować choć raz w swoim życiu? Zapoznaj się z poniższym artykułem!

Wyjątkowe cechy kuchni hiszpańskiej

Sekretem kuchni hiszpańskiej jest różnorodność, która była kształtowana na przestrzeni wieków, podczas licznych najazdów na Półwysep Iberyjski. Aktualnie bazuje ona na dużej ilości warzyw, owoców, ryb oraz owców morza. Dzięki wpływom Arabskim, w hiszpańskich daniach pojawiły się przeróżne, dotychczas nieznane przyprawy takie jak: kolendra, cynamon oraz kmin, a także słodko-ostre sosy. Potrawy są często zwieńczone oliwą oliwek i ziołami. Hiszpania słynie również z bogatej tradycji wyrobów mięsnych m.in suszonych szynek. Warto zaznaczyć, że uważa się, że właśnie stąd pochodzi najlepsze mięso, a także sery. Najlepsi kulinarni eksperci podkreślają, że dania kuchni hiszpańskiej zawdzięczają swoją wyjątkowość stosunkowej małej ilość składników w jednym daniu, prostocie, a także zastosowaniu regionalnych składników. Nie bez powodu tak wiele znanych szefów kuchni pochodzi z tej słonecznej krainy.

Regionalizm w kuchni hiszpańskiej

Każdy hiszpański region ma swoje wyjątkowe tradycje i cechuje się nieco innym wykorzystaniem dostępnych składników i wpływów z całego świata. Przykładowo w kuchni południowych regionów Hiszpanii bardziej widoczne są wpływy arabskie. Na tych terenach częściej je się ryż, szafran, paprykę, migdały, mięsa z rożna oraz przeróżne gulasze bogate w przyprawy. To właśnie z południowo-hiszpańskich regionów wywodzi się słynne tapas, czyli przekąski na zimno i ciepło przyrządzone z mięsa, warzyw i owoców morza, które spożywa się często do alkoholu. Na północy kraju natomiast częściej wykorzystuje się ryby i owoce morza oraz ryby.

  Miody hiszpańskie - dlaczego warto wdrożyć je w codzienną, zdrową dietę?

Hiszpańskie dania narodowe

Często je się także regionalne sery oraz potrawy na bazie mleka. W kuchni wschodnio-hiszpańskiej wydać wyraźniej mieszanie się kultury rzymskiej z arabską. Szeroko stosuje się także owoce morza, oliwki, ryby oraz ryż. Środkowa Hiszpania słynie natomiast z dziczyzny, mięsa króliczego i żabiego oraz roślin strączkowych. Jeżeli chodzi o kuchnie Balearów to bazuje ona na wieprzowinie, orzechach, warzywach oraz owocach. Stąd właśnie pochodzi ostra hiszpańska kiełbasa. Z kolei w kuchni Wysp Kanaryjskich królują owoce morza, ryby, ziemniaki w mundurkach, banany i kukurydza. Warto również przybliżyć jakie są typowe produkty regionalne pochodzące z Półwyspu Iberyjskiego, należą do nich m.in.:

  • chorizo- czyli tradycyjna hiszpańska kiełbasa dojrzewająca z mieloną papryką pimentón,
  • lokalna oliwa z oliwek,
  • sangria- krwistoczerwony poncz, który jest produkowany z wina, owoców, soków owocowych i lodu,
  • manchego-  twardy dojrzewający ser z mleka owczego,
  • fuet- katalońska kiełbasa z mięsa wieprzowego, która podczas dojrzewania pokrywa się pleśnią.

Najpopularniejsze hiszpańskie dania narodowe

Jakie są najpopularniejsze hiszpańskie dania narodowe, które Hiszpanie spożywają na co dzień?

Zaczynając od zup, jedną z popularniejszych jest tradycyjna zupa podawana na zimno zwana gazpacho. Najbardziej znana jest zupa w andaluzyjskiej wersji, która jest przygotowywana między innymi z drobno posiekanych pomidorów, papryki, czosnku, oliwy z oliwek i octu.

Gazpacho je się często z rozmoczonym chlebem, a czasem nawet z szynką i jajami. Tortilla de patatas, czyli wyjątkowa tortilla z podgotowancyh ziemianków i jajek- to danie popularne w całym kraju. Najczęściej tortilla de patatas jest jedzona z dodatkami warzywnymi i mięsnymi, które dobierane są według preferencji. Innym popularnym hiszpańskim daniem narodowym jest pochodząca z Walencji paella, którą przygotowuje się na bazie ryżu, mięsa z kurczaka lub królika, szafranu, fasoli, czosnku, a nawet często ślimaków i owoców morza.

Paella jest przygotowywana i serwowana na specjalnych patelniach z dodatkiem ćwiartek cytryny do pokropienia. Cocido to kolejna potrawa, którą można spotkać w przeróżnych wersjach. Danie to ma swój typowy sposób jedzenia: najpierw je się zupę z makaronem, potem ciecierzycę i warzywa, a na koniec mięsa i wędliny.

  Właściwości i korzyści zdrowotne oliwy z oliwek

Ośmiornica po galicyjsku to danie, jak sama nazwa wskazuje, pochodzące z Galicji. Jest to ośmiornica podawana na drewnianym talerzu, posypana obficie słodką lub ostrą papryką oraz gruboziarnistą solą i skropiona oliwą z oliwek. Jedno jest pewne- hiszpańskie dania zadowolą nawet najbardziej wybredne podniebienia, które wybiorą się na kulinarną podróż po Półwyspie Iberyjskim lub do dobrej hiszpańskiej restauracji w naszym kraju!

Zobacz również:

 

Dodaj komentarz