Artykuł opublikowany: w kategorii: Aktualności Dodaj komentarz

Zalety oliwy z oliwek tłoczonej na zimno?

oliwa z oliwek gdzie kupić online

Zalety oliwy z oliwek. Czy tłuszcze są zdrowe? Jakie tłuszcze najlepiej wprowadzić do codziennego stosowania? Odpowiedzią może być – oliwa z oliwek, jako to z najstarszych olejów mający szerokie zastosowanie w kuchni. Jest bogata w wiele witamin tj. witamina A, D, K oraz E. Oliwa z oliwek tłoczona na zimno, zalicza się do zdrowych tłuszczy, a dzięki swoim prozdrowotnym właściwościom może spowalniać proces starzenia oraz działać przeciwbakteryjnie. Dlaczego warto stosować oliwę z oliwek? Jakie są największe zalety stosowania oraz jakie są jej rodzaje? W tym artykule wszelkie wątpliwości zostaną rozwiane. 

Zalety oliwy z oliwek

Oliwa z oliwek – śródziemnomorskie płynne złoto

Już za czasów greckich poeta Homer nadał oliwie z oliwek miano tzw. płynnego złota. Nie było to przypadkowe. Produkt ten jest źródłem kwasów omega-3 oraz omega-6, które mają pozytywny wpływ na Oliwa z oliwek hiszpańska polecana przez Jolę Kleser z Pracowni Smakuukład naczyniowo-sercowy, nerwowy, a nawet wzrok. Wcześniej wspomniana witamina E przejawia działanie antyoksydacyjne. Dodatkowo jest bogata w składniki mineralne – fosfor, magnez, czy też potas. To jednak nie są wszystkie cenne właściwości, jakie posiada oliwa z oliwek. Zalicza się do nich m.in. zmniejszenie możliwości wystąpienia chorób tj.:

  • nowotwór,
  • cukrzyca typu 2,
  • choroby układu krążenia,
  • udar,
  • miażdżyca.

Warto również zaznaczyć, że według badań naukowców stosowanie w diecie tego cennego oleju może opóźnić wystąpienie choroby Alzheimera, czy też demencji starczej. Według doktora z Lewis Katz School of Medicine zaleca się spożywać dziennie dwie łyżki stołowe oliwy z oliwek, aby pozytywnie wpłynąć swoje zdrowie. Co ważne, włączenie do swojej diety tego produktu wspomaga system immunologiczny organizmu, wykazując szeroko pojęte działanie antywirusowe oraz antybakteryjne.

  Oliwa z hiszpańskich oliwek lekarstwem na starość?

Oliwa z oliwek tłoczona na zimno – co to znaczy i dlaczego warto kupować?

Najważniejszą cechą oliwy z oliwek tłoczonej na zimno jest jakość. Dana metoda pozyskiwania oleju z nasion roślin jest jedną z najstarszych i najbardziej naturalnych możliwości. Dzięki temu procesowi płyn otrzymywany z niskiej temperatury zachowuje swoje cenne dla organizmu właściwości, które podczas tłoczenia na gorąco zmieniają się na mniej korzystne, a nawet chorobotwórcze. Wszystkie wymienione wcześniej zastosowania oraz cechy tego oleju są zachowane właśnie dzięki procesowi tłoczenia oliwy z oliwek na zimno. Do danego procesu należy używać starannie dobranych nasion oraz zwracać szczególną uwagę na temperaturę w momencie tłoczenia, która ma znaczący wpływ na jakość i zachowane wszelkich właściwości płynu.

Zastosowanie oliwy z oliwek – z czym i jak spożywać?

Oliwa z oliwek jest świetnym dodatkiem do dań z makaronem lub ryżem, jak i do kanapek, czy też warzyw gotowanych. Będzie świetnym dodatkiem do sałatki lub do chleba, jako zamiennik masła. Na odpowiednim rodzaju oliwy z oliwek można również smażyć, gotować, ale również dusić mięso. Idealnie sprawdzi się do tego oliwa z oliwek extra virgin, która jest jednym z najzdrowszych oraz uniwersalnych rodzajów oliwy. Oliwa z oliwek może być również bardzo dobrym zamiennikiem rafinowanych olejów w kuchni, które w wyniku tłoczenia w wysokiej temperaturze zawierają toksyczne tłuszcze trans.

Zalety oliwy z oliwek

Jakie oliwy z oliwek są najlepsze?

Najlepsze oliwy z oliwek to te, które pochodzą z krajów Śródziemnomorskich. Dlaczego? Ponieważ wytwarzane są z najwyższej jakości oliwek rosnących w swoich naturalnych warunkach. W zależności od tego, do czego produkt będzie używany, czy do codziennego prozdrowotnego spożywania, smażenia, dressingów do sałatek – należy wybrać oliwę z oliwek przeznaczoną do danych celów. Oliwy z wczesnych zbiorów, inaczej zwane zielonymi, zalecana jest do zastosowania wyłącznie na surowo, idealnie sprawdzi się do warzyw, czy też dressingów. Tak jak zostało wcześniej wspomniane, do smażenia najlepiej sprawdzi się uniwersalna oliwa extra virgin. Natomiast oliwa z oliwek z tzw. odmiany Royal jest dobrym dodatkiem do zup, marynat, a nawet do deserów, czy ciast. Warto jednak zaznaczyć, że z uwagi na podatność na przypalenie nie jest odpowiednią oliwą do smażenia. Wymienione wysokiej jakości oliwy z oliwek tłoczone na zimno, jak i więcej Śródziemnomorskich wyrobów znajdują się na stronie https://www.oliwacazorla.pl/.

  Oliwa z oliwek do jedzenia hiszpańska, jak ją spożywać?

Zobacz również:

Dodaj komentarz