
Potrawy z oliwą
Poruszane tematy
Potrawy z oliwą. Popularne potrawy kuchni hiszpańskiej. Oliwa z oliwek to jeden z dodatków, którymi zajadają się mieszkańcy państw basenu Morza Śródziemnego. Taka dieta wpływa na ich długowieczność i mniejsze problemy z otyłością czy chorobami nowotworowymi. Nie można powiedzieć, że jest to jedynie zasługa dobrej jakości oliwy extra virgin. Z pewnością ma ona wpływ na zdrowie, ale tylko spożywana razem z lokalnymi potrawami. Poniżej przedstawiamy dwie inspiracje na hiszpańskie potrawy, które można wykonać także w naszym kraju. Oczywiście oliwa Cazorla jest w nich jednym z najistotniejszych akcentów.
Gazpacho
Oliwa z oliwek przyda się do przygotowania tej tradycyjnej hiszpańskiej zupy przyrządzanej na zimno. Nie jest ona głównym składnikiem, ponieważ za taki uchodzą dojrzałe i soczyste pomidory. W naszych warunkach warto sięgnąć po owoce z przydomowego ogródka albo od lokalnych dostawców. W klasycznym andaluzyjskim gazpacho, które serwowane jest także w rejonie Sierra de Cazorla, dodawana jest jeszcze czerwona papryka, cebula lub ogórek.
Gazpacho to chłodnik, więc wszystkie składniki po dokładnym zmiksowaniu trafiają do lodówki. Na niezwykły aromat i smak tej potrawy wpływ mają soczyste pomidory. Jednak dopiero dodatek kilku obfitych łyżek hiszpańskiej oliwy Gran Selección sprawia, że chłodnik nabiera charakterystycznego hiszpańskiego smaku. Do zupy nie dodaje się wody, dlatego każdą potrzebę rozcieńczenia jej załatwimy hiszpańską oliwą extra virgin.
Oliwa hiszpańska extra virgin w naszym sklepie internetowym, zapraszamy na zakupy:
-
Hiszpańskie oliwki w zalewie domowej, królewskie Gordal drylowane28.00zł
-
Oliwa hiszpańska extra virgin Picual pet 5L D.O.P. Sierra de Cazorla175.00zł
-
Hiszpańskie oliwki zielone Manzanilla drylowane w zalewie anchoais 900g/45026.00zł
-
Oliwa extra virgin hiszpańska Gran Seleccion Royal 500ml Sierra de Cazorla79.00zł
-
Oliwa hiszpańska extra virgin 750 ml Royal D.O.P. Sierra de Cazorla44.00zł
-
Oliwa z oliwek extra virgin hiszpańska Gran Seleccion Picual 500ml Sierra de Cazorla74.00zł
-
Hiszpańskie oliwki Ocal z pestką w zalewie babuni (de la abuela)26.00zł
-
Oliwa hiszpańska extra virgin Picual puszka 1L D.O.P. Sierra de Cazorla52.00zł
-
Oliwa hiszpańska extra virgin Royal puszka 1L D.O.P. Sierra de Cazorla72.00zł
Smażona papryka w oliwie
W jaki sposób zachować odrobinę lata i przenieść ją na długie jesienne dni? Można zrobić to za pomocą smażonej papryki w oliwie z oliwek, potrawie znanej nie tylko w Hiszpanii. Oczywiście najważniejszym składnikiem jest czerwona słodka papryka. Jednak równie ważna jest zalewa, którą wykonuje się z dobrej jakości oliwy. W tym celu można użyć uniwersalnej hiszpańskiej oliwy Cazorla Royal.
Paprykę smaży się na grillu lub rozgrzanej nad ogniskiem blasze, ale w naszych warunkach wystarczy rozgrzany piekarnik. Podczas pieczenia kilkukrotnie obracamy paprykę, aż skórka popęka i nabierze ciemnego koloru. Następnie gorące papryki wkłada się do miski i przykrywa talerzem, żeby zmiękły.
Kolejny krok to już obranie papryczek ze skóry i układanie w słoiku. Wystarczy dorzucić jeszcze czosnek i zioła dla smaku, a potem zalać oliwą z oliwek. Uniwersalna oliwa Cazorla Royal dosyć dobrze zachowuje się pod wpływem wysokiej temperatury, dlatego sprawdzi się do tej potrawy. Tak przygotowane papryczki należy przechowywać w lodówce. Za każdym razem, kiedy sięgniemy po ten przysmak, słój należy uzupełnić oliwą. Tylko wówczas pozostałe warzywa nie zaczną się psuć.
