Artykuł opublikowany: w kategorii: Blog

Oliwa do gotowania Cazorla Picual – jak zastosować ją w kuchni?

oliwa hiszpańska sklep internetowy Sierra de Cazorla

Oliwa do gotowania Cazorla Picual?

Niby temat jest prosty, hiszpańska oliwa do gotowania w kuchni. Prosty, ale jednak nie do końca i to co najmniej z dwóch powodów. Po pierwsze, często rzeczy z pozoru oczywiste wcale takie nie są. A dla naszego zdrowia dobrze byłoby wyrobić sobie jak najwięcej nawyków sięgania w kuchni po oliwę. Po drugie, hiszpańska oliwa z oliwek Cazorla Picual to konkretna, wysokiej jakości oliwa o mocnym, goryczkowatym smaku. Wyróżnia ją również aromat zielonej trawy, suszonego drzewa, zapach zielonego migdała, jabłka oraz figi. Dobrze zatem w pełni wykorzystać jej potencjał w kuchni!

Hiszpańska oliwa z oliwek Cazorla Picual jako naturalna baza do marynaty

Hiszpańska oliwa z oliwek Cazorla Picual właśnie dzięki wyrazistym walorom smakowym jest idealną bazą do wszelkiej maści marynat – czy to do mięsa, czy to do ryb. Oczywiście to od nas zależy co do niej dodamy, ale najbardziej prosty i szybki sposób to przepis z trzech składników. A są to: hiszpańska oliwa z oliwek Cazorla Picual, cytryna oraz ocet balsamiczny. Wyciskamy sok z cytryny, mieszamy go z oliwą oraz octem i nacieramy mięso. Później odstawiamy wszystko do lodówki. Do takiej marynaty możemy dodać również rozmaryn, bazylię, cebulę, czosnek lub suszone pomidory. Naturalność tych składników sprawi, że po upieczeniu mięso będzie odpowiednio soczyste i aromatyczne.

Hiszpańska oliwa do gotowania Cazorla Picual jako… sos!

Tak, hiszpańska oliwa z oliwek może być propozycją sosu do makaronu czy też ryżu. Jego przygotowanie? Oczywiście bardzo proste i niewymagające nadzwyczajnych składników ani czynności. Wykorzystajmy w niej za to słodkawą nutę oliwy. W tej kulinarnej propozycji hiszpańska oliwa z oliwek Cazorla Picual powinna być lekko podsmażona. Kiedy będzie już trochę ciepła, możemy dodać do niej bazylię oraz poszatkowany czosnek, dusząc wszystko przez chwilę. Na koniec dorzućmy świeżej natki pietruszki. Tak gotowym sosem możemy polać makaron lub ryż. Wcześniej uważajmy jednak, żeby nie trzymać oliwy z oliwek zbyt długo na patelni. Zwyczajnie możemy ją spalić.

Kup online oliwę z oliwek Cazorla Picual