Artykuł opublikowany: w kategorii: Aktualności Dodaj komentarz

Jak powstaje oliwa z oliwek?

Produkcja oliwy z oliwek

Jak powstaje oliwa z oliwek? Ten proces ciekawi dziś nie tylko miłośników tego wyjątkowego produktu, ale wszystkich tych z nas, którzy interesują się zdrowym odżywianiem – a co za tym idzie, wysokiej jakości, naturalnymi produktami.  Najprościej rzecz ujmując – produkcja zdrowej oliwy odbywa się w trzech istotnych krokach: poprzez zbiór owoców, tłoczenie oraz butelkowanie. Nie od dziś to właśnie oliwa uznawana jest za jeden z tych produktów, który warto zastosować w swojej codziennej zdrowej diecie, a nawet… do regularnej pielęgnacji skóry i włosów! Sama w sobie oliwa z oliwek to nic innego jak tłuszcz roślinny otrzymywany z owoców drzewa oliwnego, czyli oliwek, słynący ze swoich właściwości prozdrowotnych – takich jak między innymi niwelowanie wolnych rodników i stanów zapalnych w organizmie czy wsparcie zdrowia serca.

Oliwa z oliwek – jak wygląda proces jej produkcji?

Proces produkcji cennej oliwy z oliwek można podzielić na kilka istotnych etapów, wśród których wyróżnić możemy:

Zbiór oliwek – pierwszym i najważniejszy z etapów. Dlaczego? Ponieważ to właśnie wtedy osoba zbierająca oliwki wybiera owoce – od których zależy smak i jakość finalnego produktu. Oliwki zbierane są zazwyczaj w okresie od października do stycznia. Co ciekawe, mogą być zbierane zarówno ręcznie, jak i mechanicznie (przy pomocy specjalnych maszyn).

Mycie i sortowanie – po zbiorze następuje dokładne oczyszczenie oliwek – głównie z elementów takich jak liście, gałązki i kurz. Następnie są one sortowane – tak, by oddzielić zdrowe owoce od tych uszkodzonych, nienadających się do produkcji oliwy.

Tłoczenie – kolejnym etapem jest miażdżenie owoców drzewa oliwnego w specjalnych młynach w celu uzyskania pasty oliwnej. Ważne jest, aby ten proces odbywał się w niskiej temperaturze (poniżej 27°C), co pozwala zachować najwyższą jakość oliwy. Ten właśnie tego typu działanie nazywane jest słynnym “tłoczeniem na zimno”.

 Mieszanie, czyli malaksacja – po tłoczeniu na zimno następuje mieszanie pasty oliwnej (nazywane również malaksacją), które trwa około 20-40 minut. Proces ten ma na celu połączenie małych kropelek oliwy w większe, co ułatwia ich wydobycie. Nadal ważne w całym procesie pozostaje utrzymanie odpowiedniej temperatury – tak, aby uniknąć degradacji jakości oliwy.

  Oliwa z oliwek w codziennej diecie

Ekstrakcja – po malaksacji oliwa  jest oddzielana od pozostałych części oliwek (wody roślinnej i miąższu) za pomocą prasowania lub tak zwanej “wirówki”.  W metodzie tradycyjnej pasta oliwna jest umieszczana w specjalnych matach, które są następnie prasowane.

Klarowanie i filtrowanie oliwy  – jeden z ostatnich elementów procesu produkcji zdrowej oliwy z oliwek to klarowanie i filtrowanie jej (w celu usunięcia pozostałych zanieczyszczeń). Czynność ta może być wykonywana zarówno za pomocą dekantacji (naturalnego osadzania się zanieczyszczeń) bądź filtracji (przez dedykowane filtry).

Przechowywanie – gotową oliwę z oliwek przechowuje się w dużych zbiornikach ze stali nierdzewnej w kontrolowanej temperaturze – wszystko po to, aby zachować jej świeżość i jakość. Następnie finalny produkt jest już butelkowany i… gotowy do sprzedaży!

Butelkowanie – ostatnim etapem produkcji oliwy pozostaje pakowanie jej do butelek, które są zazwyczaj wykonane z ciemnego szkła lub metalu. Tworzywa te nie są przypadkowe – ponieważ mają za zadanie ochronę oliwy przed światłem, które może przyspieszyć jej utlenianie i pogorszenie jakości.

Oliwa z oliwek – gdzie odbywa się jej produkcja?

Nie jest tajemnicą, że produkcja cennej oliwy z oliwek odbywa się głownie w krajach basenu Morza Śródziemnego – a więc tam, gdzie panuje sprzyjający do uprawy drzew oliwnych klimat. Do najważniejszych producentów oliwy należą kraje takie jak:

Hiszpania – to największy producent oliwy z oliwek na świecie, odpowiadając za około 40-45% globalnej produkcji. Najważniejsze regiony, w jakich produkowana jest oliwa, to Andaluzja, Katalonia oraz Extremadura.

Włochy – Italia jest drugim co do wielkości producentem oliwy z oliwek. Kluczowe regiony produkcji oliwy we Włoszech to oczywiście Toskania, Apulia, Kalabria, Sycylia i Umbria.

Grecja – czyli trzeci największy producent oliwy z oliwek na świecie. Nie bez powodu to właśnie oliwa z oliwek stanowi integralną część kultury i kuchni greckiej. Gdzie produkuje się jej najwięcej? W miejscach takich jak Kreta, Peloponez oraz na Wyspach Jońskich.

  Oliwa z oliwek do smażenia, czy zwykły olej jest lepszy?

Turcja – chociaż do najważniejszych producentów cennej oliwy z oliwek należą Hiszpania, Włochy oraz Grecja, Turcja również kojarzona jest jej produkcją (szczególnie w tak zwanych “regionach egejskich”).

Tunezja – to największy producent oliwy z oliwek w Afryce. Co ciekawe, w Tunezji produkuje się spore ilości oliwy z oliwy zarówno na eksport, jak i na rynek krajowy.

Portugalia – kraj ten, choć mniejszy od innych głównych producentów oliwy, znany jest z wysokiej jakości tego wyjątkowego produkty. Najważniejszymi regionami produkcji w Portugalii pozostają Alentejo i Trás-os-Montes.

Maroko – to kolejny znaczący producent oliwy z oliwek w regionie północnoafrykańskim. Produkcja skoncentrowana jest tu głównie w regionach Meknes, Fes i Marrakesz.

Wytwarzanie oliwy z oliwek
Wytwarzanie oliwy z oliwek

Syria – pomimo trudności politycznych, Syria nadal pozostaje ważnym producentem oliwy z oliwek, szczególnie w regionach Aleppo i Idlib.

Izrael – w Izraelu produkcja oliwy odbywa się głównie w regionie Galilei oraz na Wzgórzach Golan, gdzie klimat i warunki glebowe są sprzyjające dla uprawy drzew oliwnych.

Stany Zjednoczone – produkcja oliwy z oliwek w Stanach Zjednoczonych jest stosunkowo niewielka w porównaniu do krajów śródziemnomorskich, a główny region produkcji oliwy z oliwek w USA stanowi Kalifornia.

Oliwa zimnotłoczona a rafinowana – czym się od siebie różnią?

Oliwa zimnotłoczona i rafinowana naturalnie różnią się od siebie – głównie procesem produkcji, jakością i smakiem, wartością odżywczą oraz zastosowaniem. Po czym poznać oliwę tłoczoną na zimną oraz rafinowaną?

Produkcja – oliwa zimnotłoczona jest uzyskiwana poprzez mechaniczne tłoczenie oliwek na zimno, bez użycia wysokich temperatur ani chemikaliów. Tłoczenie na zimno oznacza, że temperatura podczas procesu nie przekracza 27°C. Co więcej, proces tłoczenia na zimno pozwala zachować naturalne właściwości oliwy, w tym aromaty, smaki i składniki odżywcze. Z kolei oliwę rafinowaną uzyskuje się poprzez chemiczne i fizyczne procesy rafinacji, które mogą obejmować wysokie temperatury, odbarwianie, odkwaszanie oraz odwonienie.

Smak i jakość – oliwa tłoczona na zimno (szczególnie extra virgin) jest uważana za produkt najwyżej jakości – ze względu na swój bogaty smak i aromat. Na jakość produktu wskazuje również jej niska kwasowość (poniżej 0,8% dla extra virgin), która pozostaje niższa niż ta w oliwie rafinowanej (zwykle kwaskowatość oscyluje w niej na poziomie poniżej 1,5%.) Co ciekawe, oliwa rafinowana posiada neutralny smak i zapach – dlatego też miłośnicy intensywnego, oliwkowego aromatu wybierają zwykle produkt zimnotłoczony.

  Zestawy prezentowe - na jaką okazję warto je podarować?

Wartość odżywcza oliwy – oliwa tłoczona na zimno jest bogata w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy (zwłaszcza witaminę E) oraz antyoksydanty, takie jak polifenole. Z kolei oliwa rafinowana – na skutek procesu rafinacji – traci niektóre składniki odżywcze, co sprawia, że jest ona znacznie mniej wartościowa pod względem odżywczym w porównaniu do oliwy zimnotłoczonej, która zachowuje wszystkie prozdrowotne “elementy”.

Zastosowanie produktu – ze względu na swój wyrazisty smak i wartość odżywczą, oliwa zimnotłoczona jest idealna do stosowania na zimno, na przykład w sosach, sałatkach czy do maczania chleba – podczas gdy oliwę rafinowaną stosuje się zwykle do smażenia i gotowania, ponieważ posiada ona wyższą temperaturę dymienia niż oliwa zimnotłoczona.

Czy sposób pozyskiwania oliwy z oliwek ma znaczenie?

Miłośnicy smaku oliwek oraz osoby, którym zależy na zdrowej i przemyślanej diecie – doskonale wiedzą, że sposób pozyskiwania oliwy jak najbardziej ma znaczenie! Jeśli chcemy sięgać po produkt zdrowy, aromatyczny, bogaty w antyoksydanty, zachowujący cenne składniki odżywcze, a przy tym wszechstronny w zastosowaniu (zarówno do przyrządzania potraw, jak i pielęgnacji) – warto wybrać oliwę z oliwek, która jest tłoczona na zimno. Jeśli jednak zamierzamy głównie smażyć na oliwie oraz nie zależy nam na jej intensywnym smaku – dobrym pomysłem może okazać się neutralna, znacznie mniej bogata w składniki odżywcze, oliwa rafinowana. Pamiętajmy, aby oliwę z oliwek kupować zawsze ze sprawdzonego, zaufanego źródła – tak, aby móc cieszyć się jej fantastycznym działaniem prozdrowotnym oraz niesamowitym smakiem każdego dnia!

Czytaj więcej:

Konfitury rzemieślnicze – jak wykorzystać je w kuchni?

Miody hiszpańskie – dlaczego warto wdrożyć je w codzienną, zdrową dietę?

Oliwki hiszpańskie – co warto o nich wiedzieć?

Zestawy prezentowe – na jaką okazję warto je podarować?

Sekret Doskonałej Oliwy z Oliwek Hiszpańskich

Dodaj komentarz