Artykuł opublikowany: w kategorii: Blog

Najlepsza hiszpańska oliwa z oliwek, jak ją rozpoznać?

dobra oliwa extra virgin sklep internetowy

Jak rozpoznać najlepszą oliwę z oliwek?

Najlepsza hiszpańska oliwa z oliwek, to hasło używane przez wielu producentów oliwy. Jej wybór jest ogromny, wystarczy przejść się do sklepu, aby się o tym przekonać. Regały kuszą zielonymi butelkami i kolorowymi etykietkami. Chcemy wybrać jak najlepiej, więc czytamy składy, które zazwyczaj niewiele nam mówią. W końcu decydujemy się na jakiś produkt, a potem trzymamy się tego wyboru. Tymczasem na pytanie, czy w naszym koszyku znalazła się najlepsza hiszpańska oliwa z oliwek, odpowie nam jej smak. Oczywiście, trudno, abyśmy byli wyposażeni w wiedzę i doświadczenie, które posiadają zawodowi testerzy oliwy. Jednak najlepsza hiszpańska oliwa z oliwek ma pewne niezmienne elementy, które decydują o jej wyjątkowości. I to one pozwolą Ci ocenić, z jaką jakością oliwy masz do czynienia.

Najlepsza hiszpańska oliwa z oliwek, jaki powinna mieć smak, zapach i kolor?

Hiszpańska oliwa z oliwek pozyskiwana jest w kraju, w którym uprawia się ponad 25% oliwek na świecie. Krótko mówiąc, Hiszpania jest największym producentem oliwy z oliwek. A rośnie tam ponad 200 gatunków drzew oliwnych. Jednak prawdziwa i dobrej jakości hiszpańska oliwa musi posiadać pewne właściwości. To one pozwalaj odróżnić ją od tych mniej wartościowych. Zacznijmy więc od smaku. Być może nie powiemy nic odkrywczego, jednak ten element jest bardzo ważny. Wysokowartościowa oliwa posiada wyrazisty smak oliwek, dlatego nie powinna być bezwonna. Jak wiemy oliwki są gorzkie, ostre, nieco pikantne i to w różnym stopniu. Jednak istnieje również łagodniejsza odmiana hiszpańskiej oliwy z oliwek – wytwarzana z owoców zebranych w końcowej fazie zbiorów.

Poza tym najlepsza hiszpańska oliwa z oliwek zwiera dodatkowe aromaty zapachowo-smakowe. Jakie? To zależy, ale zazwyczaj są to: zielona trawa, migdał, jabłko czy figi. Jeśli więc oliwa nie posiada wyrazistego smaku ani wyczuwalnego zapachu, to znak, że jest słabej jakości. Na koniec kolor. Nie jest on tak rozstrzygający, jak w przypadku dwóch pozostałych cech. Oliwa może być zielona (wyprodukowana z zielonych oliwek) lub bardziej żółta (oliwki czarne). Niepewny kolor może sugerować modyfikowaną chemicznie oliwę. Jednak już te trzy właściwości, czyli smak, zapach i barwa wystarczą, aby rozpoznać najlepszą hiszpańską oliwę z oliwek.

Wybrane najlepsze oliwy z oferty sklepu OliwaCazorla.pl:

Najlepsza hiszpańska oliwa z oliwek: czy jej pochodzenie ma znaczenie?

Najlepsza hiszpańska oliwa oznaczona jest terminem „extra virgin”. Ma to związek z rodzajem jej tłoczenia. Oliwa extra virgin powstaje w wyniku tłoczenia świeżych (dziewiczych) oliwek bez poddawania ich chemicznym procesom. To 100% smacznej i zdrowej oliwy. Pozostałe oliwy virgin czy lampante, z powodu bardzo niskiej jakości, nie nadają się do spożycia, przeznacza się je do innych celów. Pierwsza wzbogaca oliwę rafinowaną. Druga używana jest do rafinacji.

Najlepsza hiszpańska oliwa z oliwek ma swoje korzenie w południowej Hiszpanii, w prowincji Jaén, nazywanej kolebką gajów oliwnych. To tam produkuje się oliwę z oliwek o bardzo cennym składzie. Mówi się, że jest ona złotem Andaluzji, dzięki któremu tamtejsi mieszkańcy żyją znacznie dłużej niż Europejczycy. Znajdujący się w tej prowincji region Sierra de Cazorla, usytuowany w parkach krajobrazowych (Sierra de Cazrola, Segura, Las Villas), jest największym obszarem w Hiszpanii, chronionym przez UNESCO. Uprawiane tam drzewa oliwne dojrzewają w naturalnych warunkach w zdrowych, ekologicznych uprawach. To właśnie tamtejszy klimat, szacunek rolników i ochrona przyrody, a w naszym przypadku tradycyjny sposób uprawiania drzewek oliwnych, powodują, że hiszpańska oliwa tego regionu jest po prostu najlepsza.

Najlepsza hiszpańska oliwa gdzie kupić

oliwa z oliwek gdzie kupić online
Najlepsza hiszpańska oliwa sklep internetowy prosto od producenta Sierra de Cazorla