
Jaka oliwa do dań kuchni śródziemnomorskiej?
Poruszane tematy
Dobra oliwa z oliwek używana jest często w kuchni śródziemnomorskiej. I trudno się temu dziwić. Wbrew pozorom zaliczają się do niej nie tylko potrawy greckie czy włoskie. Oprócz kuchni europejskiej, obecna jest w niej także kuchnia azjatycka, a nawet afrykańska. Co jest tego powodem? Ukształtowanie geograficzne i położenie Morza Śródziemnego w obrębie trzech wspomnianych kontynentów. Dlatego kuchnia śródziemnomorska to mnogość, regionalnych, tradycyjnych smaków. A dobra oliwa z oliwek to jej nieodłączny element. Drzewa oliwne dla wielu krajów tego obszaru są podstawowym źródłem tłuszczy. Obecne w oliwie extra virgin jednonienasycone kwasy tłuszczowe uzupełniają wartości odżywcze ryb, owoców morza czy warzyw. To z nich w głównej mierze słynie kuchnia śródziemnomorska, w której znajdziemy zdecydowanie mniej ciężkich, mięsnych potraw oraz tłuszczów zwierzęcych niż np. w kuchni polskiej.
Dobra oliwa z oliwek a kuchnia polska
Dobra oliwa z oliwek coraz częściej gości również w polskiej kuchni – i bardzo dobrze. Zmienia się nasze podejście do tradycyjnych, polskich potraw, zwłaszcza mięsnych. Ich przewaga to spuścizna diety naszych dziadków, którzy z powodu klimatu oraz częstego zimna ukształtowali jadłospis bogaty w tłuszcze zwierzęce, czerwone mięso, mleko i śmietanę. Nie ma w tym nic złego, o ile nie spożywamy każdego z tych składników w nadmiernych ilościach. A brak umiaru może mieć naprawdę poważne konsekwencje w postaci chorób serca i układu krążenia. Coraz częściej więc dla utrzymania zdrowej równowagi, ale też dla smaku, sięgamy po oliwę z oliwek.
Dobra oliwa z oliwek z ziołami to wartościowa alternatywa dla marynaty do mięsa. Wystarczy polać nią mięso, dodać jak najwięcej zielonych przypraw i odstawić na jakiś czas do lodówki. Potem całość włożyć do piekarnika. W ten prosty sposób zyskujemy pachnące oraz lekkie danie. Dobra oliwa z oliwek to również naturalna i dietetyczna baza do sosów czy majonezów. Doda wyrazistego smaku duszonym i grillowanym potrawom z mięsa czy warzyw. Jej słodka odmiana, jak Royal, w bardziej wartościowy sposób niż zwykły olej, wzbogaci kremy i domowe ciasta.
Dobra oliwa z oliwek wybrane propozycje zakupowe
Dobra oliwa z oliwek – jak ją właściwie przechowywać?
Dobra oliwa z oliwek posiada dwóch wrogów – są nimi wysokie temperatury i światło. Nie powinna więc stać w nasłonecznionym miejscu, ponieważ przez to ulega procesowi utleniania, psując swój smak. Najlepiej, jeśli dobra oliwa z oliwek trzymana jest w temperaturze pokojowej, w suchym pomieszczeniu. Bardzo niskie temperatury również są dla niej średnim pomysłem. Wprawdzie można oliwę trzymać w lodówce, nie wpływa to na jakość, ale po jej wyciągnięciu będziemy musieli chwilę odczekać. W niskich temperaturach oliwa z oliwek gęstnieje, ale pod wpływem ciepła wraca do swojej płynnej konsystencji. Po otwarciu butelki czy pojemnika dobra oliwa z oliwek może być przechowywana nie dłużej niż 3 miesiące. Średni termin ważności dla zamkniętej oliwy wynosi między 1,5 roku a 2 lata.
Dobra oliwa z oliwek gdzie kupić?
