Artykuł opublikowany: w kategorii: Aktualności

Oliwa z oliwek do smażenia, czy zwykły olej jest lepszy?

oliwa hiszpańska sklep internetowy Sierra de Cazorla

Oliwa z oliwek do smażenia, czy się do tego nadaje?

Oliwa z oliwek do smażenia – tak czy nie? Zdania w tej sprawie są podzielone. Krąży bowiem powszechna opinie, że oliwa nie nadaje się do smażenia. Traci wówczas swoje właściwości odżywcze. Prawda to? Nie do końca. Wszystko zależy od tego, o jakiej temperaturze mówimy. Dobra oliwa z oliwek wydziela szkodliwe substancje dopiero gdy patelnia osiągnie 210 °C – tzw. właściwą dla oliwy temperaturę dymienia. To całkiem nieźle, zwłaszcza jeśli weźmiemy pod uwagę, że inne tłuszcze jak olej słonecznikowy czy margaryna zaczynają się palić znaczniej szybciej. Najszybciej masło, bo powyżej 110 °C. Dobra oliwa z oliwek do smażenia sprawdzi się w jego trakcie, ale pod warunkiem utrzymania optymalnej temperatury. W przypadku głębokiego, długotrwałego smażenia lepiej sięgnąć po olej palmowy czy rzepakowy. Nie oznacza to jednak, że warto rezygnować z oliwy z oliwek.

Oliwa z oliwek do smażenia

Dobra oliwa z oliwek, jak właściwie jej używać?

Dobra oliwa z oliwek wciąż najczęściej konsumowana jest przez nas na surowo, zwłaszcza jako dodatek do sałatek. Wynika to z przekonania, o którym pisaliśmy wyżej, ale też z niewiedzy o tym, jak i kiedy wykorzystać oliwę z oliwek do smażenia. O czym więc należy wiedzieć? Dobra oliwa z oliwek do smażenia najlepiej zachowuje swoje walory podczas krótkiego smażenia. Utrzymuje właściwości odżywcze, jednocześnie ułatwiając przygotowanie kruchych, delikatnie podpieczonych dań. To zdrowa oszczędność, ponieważ nie trzeba wlewać wielkiej ilości oliwy, aby wrzucone na patelnię warzywa były idealnie chrupiące. Dzięki temu oliwa z oliwek nie natłuszcza tak mocno potrawy, jak niektóre oleje. Świetnym rozwiązaniem jest również dodanie do podsmażonej oliwy niewielkiej ilości wody. To rewelacyjny sposób na smakowite duszone mięso.

  Jak degustować oliwę hiszpańską

Zapraszamy do sklepu internetowego po dobrą oliwę z oliwek, oto wybrane propozycje dla Ciebie

Dobra oliwa z oliwek do smażenia to najlepszy wybór

Dobra oliwa z oliwek do smażenia, jak napisaliśmy wyżej, nie sprawdzi się w długotrwałej temperaturze. Jednak, czy chodzi o to, żeby jeść głównie produkty głęboko smażone? Oczywiście, na przykład olej rzepakowy warto mieć w swojej kuchni ze względu na jego wartości odżywcze. Dostarcza on m.in. nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Jednak dobra oliwa z oliwek do smażenia uzupełnia w gotowym jedzeniu ogromne ilości kwasu oleinowego, witaminy z grupy A, D, E, K, poprawiając w ten sposób procesy trawienia. Dlatego weźmy pod uwagę nie tylko to, na czym smażyć, jak długo i jak głęboko, ale też to, co sobie dzięki temu smażeniu zapewniamy. Nie chodzi przecież, żeby było tłusto, ale zdrowo i po prostu smacznie. Bądźmy świadomi naszych wyborów oraz tego, co jemy i róbmy to dla naszego dobra.

Gdzie kupić dobrą oliwę z oliwek?

Zapraszamy na zakupy online do sklepu OliwaCazorla.pl gdzie w ofercie posiadamy oliwę premium od producenta Sierra de Carozla

Oliwa z oliwek do smażenia
Oliwa z oliwek do smażenia
Rys. Oliwa z oliwek do smażenia. Oliwa z oliwek hiszpańska extra virgin Sierra de Cazorla


Zobacz również:

  Oliwa z oliwek do sałatek to podstawa zdrowych przekąsek na stole
Zobacz inne artykuły na temat: