Artykuł opublikowany: w kategorii: Aktualności

Hiszpańska oliwa z oliwek poleca się podczas grillowania

oliwa hiszpańska sklep internetowy Sierra de Cazorla

Jakość w prostej kuchni z hiszpańską oliwą

Hiszpańska oliwa z oliwek to zielone złoto i jedno z najcenniejszych źródeł wielu wartości. Zawiera ona m.in. witaminę A, która świetnie wpływa na kondycję naszej skóry, włosów i paznokci. Poza tym witaminę F zapewniającą ochronę przed utratą wody. Jest ona również źródłem antyoksydantów. I można by tak długo jeszcze wymieniać. Tym czasem lato sprzyja grillowaniu i posiłkom na świeżym powietrzu. Naprawdę warto wykorzystać do nich wysokiej jakości oliwę. Wysokiej jakości, czyli jaką? Taką, której owoce z drzewa oliwnego uprawiane są w tradycyjny sposób. A co ważniejsze w zdrowym środowisku, którego zasoby są szanowane przez hodowców. Kupując oliwę, sprawdzajmy z jakich rejonów pochodzi hiszpańska oliwa z oliwek i czy obszar ten jest chroniony. Dzięki takim informacjom mamy pewność, że nie tylko dostajemy to, co najlepsze, ale też nie niszczymy środowiska. A jeśli chodzi o grillowanie, poniżej podajemy kilka prostych sposobów jak włączyć do niego smaczną oliwę.

Hiszpańska oliwa z oliwek i młode warzywa, czyli najlepszy letni duet

Hiszpańska oliwa z oliwek może być świetną bazą pod przystawki, które z pewnością przydadzą się w oczekiwaniu na główne danie. Obojętnie czy grillujemy mięso, czy warzywa potrzebują one chwilkę czasu, żeby odpowiednio się upiec. I wtedy na stół powinna wjechać hiszpańska oliwa jako dip. Wystarczy wlać oliwę do miseczki, dorzucić do niej przyprawy takie, jak bazylia, natka pietruszki, majeranek – alternatywnie można również koperek. Możemy na tym poprzestać albo dodać ostrą czy słodką paprykę, pieprz lub gotowe mieszkanki do grillowanych warzyw. Wymieszany dip stawiamy na stole, nie zapominając o najważniejszym – świeżym pieczywie. Alternatywnie mogą być również placki tortilli lub chlebek naan. Pieczywo możemy moczyć w oliwnym dipie, czekając na danie główne. Grillowanie warto uzupełnić również popularną grecką sałatką – zwłaszcza, że latem do dyspozycji mamy młodą sałatę, pomidorki, cebulkę. To najbardziej adekwatne towarzystwo, w którym smaczna hiszpańska oliwa z oliwek odgrywa główną rolę. Dzięki niej grillowanie może być zdrowie, lekkie i smaczny.

  Oliwa z oliwek do smażenia, czy zwykły olej jest lepszy?

Gdzie kupić oliwę z oliwek hiszpańską?

Zapraszamy na zakupy do sklepu internetowego OliwaCazorla.pl. Oto wybrane propozycje oliwy premium: