Artykuł opublikowany: w kategorii: Blog

Oliwa z oliwek, 4 rzeczy, które warto o niej wiedzieć

oliwa z oliwek

4 rzeczy, które warto wiedzieć o hiszpańskiej oliwie

Oliwa z oliwek cieszy się dużą popularnością. Równie popularne są również powszechne opinie krążące na jej temat. Na przykład: „oliwa z oliwek nie nadaje się do smażenia” – znacie to? Przyglądamy się więc czterem, najbardziej popularnym mitom i odpowiadamy na pytanie: prawda czy fałsz?

Hiszpańska Oliwa nie nadaje się do smażenia?

A więc, skoro już o tym wspomnieliśmy – to oliwa z oliwek nie jest dobrym tłuszczem, na którym można smażyć potrawy. Prawda czy fałsz? I tak, i nie – i już wyjaśniamy, dlaczego. Fałsz – oliwa z oliwek z powodzeniem nadaje się do smażenia, ale raczej nie głębokiego oraz długiego. Podczas wysokich temperatur oliwa traci swoje wysokie zawartości odżywcze, choć średnia jej temperatura rozgrzania może sięgać ok. 200 stopni Celsjusza.

Hiszpańska oliwa z oliwek, czym różni się od innych oliw?

Prawda czy fałsz? Oliwa z oliwek to jedna z wielu odmian oliwy, która dzieli się na pewne kategorie. Zdecydowanie więc opinia ta będzie fałszem. Chociażby dlatego, że Hiszpania posiada ok. 200 odmian oliwek, z których wyciska się oliwny sok. To już obala pogląd, że każda oliwa jest taka sama. Poza tym w ramach tego należy wyróżnić oliwę extra virgin, czyli oliwę tłoczona na zimno, wyłącznie w mechaniczny sposób. Dzięki temu uzyskuje się najbardziej odżywczą oliwę, która nie jest poddana obróbce chemicznej. Bo także sposób otrzymania tego tłuszczu ma niebagatelne znaczenie dla jego jakości. Poza tym smak oliwy również może się różnić – może być pikantny lub bardziej łagodny i o różnych nutach smakowych.

Kup online oliwę z oliwek, wybrane produkty dla Ciebie:

Oliwa z oliwek to doskonałe źródło kwasów omega 3 oraz wszelkich witamin

Hiszpańska oliwa posiada w sobie kwas omega 3, choć jest on zdecydowanie słabszy od takich olejów jak olej lniany, olej rzepakowy, olej z czarnuszki. Tak naprawdę idealnym źródłem tego kwasu są ryby, co nie znaczy, że nie warto włączyć oliwę z oliwek do swojej diety. Warto, tym bardziej, że zawiera ona przede wszystkim witaminę E, czyli przeciwutleniacz, który chroni od chorób nowotworowych oraz wspomaga witalność organizmu. Witaminę A świetną dla zdrowej skóry i paznokci.

Hiszpańska oliwa nadaje się tylko do sałatek?

Oliwa nadaje się tylko do sałatek i to pewnie greckich 🙂 Trochę z przymrużeniem oka staramy się powiedzieć, że jest to zdecydowany fałsz. Owszem, oliwa smakuje znakomicie na zimno, ale – jak wspominaliśmy – różni się od siebie smakiem. Stąd dobrze dodać ją do zup np. kremu z pomidorów. Może być również bazą pasztetów roślinnych i past, np. pasztetu z fasoli lub pasty z zielonego groszku. Świetnie uzupełni także pesto ze suszonych pomidorów lub brokułu.

Hiszpańska oliwa sklep internetowy na OliwaCazorla.pl

oliwa hiszpańska sklep internetowy