Artykuł opublikowany: w kategorii: Aktualności

Dobra oliwa z oliwek, jakie posiada właściwości i zastosowanie?

Dobra oliwa extra virgin

Dobra oliwa extra virgin, skąd ją brać?  

Dobra oliwa extra virgin dostępna na świecie pochodzi głównie z Hiszpanii, ten kraj szczyci się też największą produkcją. Oczywiście smaczną oliwę możemy również otrzymać z Grecji, Turcji czy Włoch. Jednak ze względu na ilość odmian drzew oliwnych, eksport oraz jakość wytwarzania oliwy, Hiszpania plasuje się na pierwszym miejscu. Warto jednak wiedzieć, że istnieją podstawowe kategorie oliwy, które dzielą ją na extra virgin, virgin, ordinary virgin, lampante, oliwa rafinowana. Podpowiemy Wam, czym różni się dobra oliwa z oliwek od tej, która niekoniecznie jest wartościowa.

Oliwa extra virgin, ordinary virgin i virgin, czyli właściwie najlepsza z tych dobrych

Oliwa extra virgin nie oznacza nic innego jak oliwę z pierwszego tłoczenia. Stąd określa się ją mianem „dziewiczej”. Produkowana jest w ten sposób, że wytwarza się ją na zimno. To z kolei oznacza, że wyciska się z niej sok, czyli to, co w oliwce najcenniejsze. Dzięki temu zabiegowi udaje się zachować cenne polifenole, co świadczy tylko o tym, że oliwa z oliwek jest naprawdę dobra! Oczywiste więc, że nie każdy tłuszcz z oliwek może być zaliczany do tej kategorii. Znaczenie ma poziom kwasowości takiej oliwy. Im niższy, tym lepszy i zdrowszy produkt otrzymujemy. Oliwa o niskiej kwasowości jest bogata w przeciwutleniacze, czyli witaminę E. Wysoki poziom oliwy oznacza, że nie posiada ona żadnych wartości odżywczo-zdrowotnych. Dobra oliwa z oliwek typy virgin nie może przekraczać 0,8% kwasowości. Dla przykładu nasza hiszpańska oliwa z oliwek Cazorla nie przekracza 0,4%, co plasuje ją jako oliwę o bardzoe wysokiej jakości virgin. Dobrzy producenci informacje o poziomie kwasowości umieszczają na butelkach i etykietach. Sprawdzajmy je przed zakupem.

  Najlepsza hiszpańska oliwa z oliwek, jak ją rozpoznać?

Kup online oliwę hiszpańską, polecamy Twojej uwadze:

Oliwa extra virgin a oliwa rafinowana – różnice

Warto zapamiętać: oliwy rafinowane, lampate to nie dobra oliwa z oliwek. Wynika to ze sposobu jej produkcji. Oliwa rafinowana powstaje przez podgrzewanie w wysokich temperaturach i za pomocą obróbki chemicznej. Już to powinno nam wystarczyć, żeby wiedzieć o tym, iż nie jest to tłuszcz najlepszej kategorii. Dobra oliwa z oliwek ma wyrazisty, charakterystyczny dla danej odmiany zapach. Nie można tego powiedzieć o oliwie rafinowanej, która jest bezzapachowa, bez koloru, a przede wszystkim bez witamin. Jej kwasowość może sięgać nawet powyżej 3,3%.

Gdzie kupić oliwę extra virgin

Zapraszamy na zakupy do sklepu internetowego OliwaCazorla.pl:

oliwa hiszpańska sklep internetowy